ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2019-2020

Δεν γλιτώνει με τίποτα η ΑΕΚ το -3 και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ!

Δεν γλιτώνει με τίποτα η ΑΕΚ το -3 και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ!

Φουλ για βαριά τιμωρία πηγαίνει η ΑΕΚ για τα εκτεταμένα επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί της, στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι συμπλοκές καταγράφονται λεπτομερώς στις σχετικές εκθέσεις, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να της επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις, δηλαδή αφαίρεση 3 βαθμών, τιμωρία της έδρας της για 2-4 αγωνιστικές και βαρύ πρόστιμο.

Η έκθεση της Αστυνομίας, λοιπόν, όπως αναφέρει το «a-sports», καταγράφει και τις δύο φάσεις συμπλοκών: Η πρώτη, στις 22:05, εν ώρα αγώνα δηλαδή, όταν 5 οπαδοί της ΑΕΚ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα στους αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη 3 ατόμων, και η δεύτερη στις 22:15, όταν περίπου 300 οπαδοί της ΑΕΚ βγήκαν από την εξέδρα και επιτέθηκαν στις διμοιρίες με πέτρες, μάρμαρα, φωτοβολίες και βόμβες μολότοφ.

Επιπλέον, ο Παρατηρητής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταγράφει κι εκείνος με τη σειρά του τα επεισόδια και συμπληρώνει το συμβάν της μεταφοράς, εν ώρα αγώνα στο β’ ημίχρονο, μερίδας οπαδών της ΑΕΚ από τη θύρα 33 στη θύρα 29 εν μέσω του περιβάλλοντος χώρου του αγωνιστικού χώρου, με την επισήμανση ότι ήταν ελεγχόμενη και με ασφάλεια μεν, αλλά ως συνέπεια των εκτεταμένων επεισοδίων που είχαν προηγηθεί. Γράφει, μάλιστα, για εκτόξευση βομβών μολότοφ από τους οπαδούς προς την αστυνομία, που «απάντησε» με χρήση χημικών. Κοινώς, επιβεβαιώνει το μέγεθος των εκτεταμένων επεισοδίων που συνέβησαν στο ΟΑΚΑ.

Μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε 30 καπνογόνα, 250 φωτοβολίδες και 10 κροτίδες, κάτι που γράφουν τόσο η αστυνομία όσο και ο παρατηρητής!

Κοινώς, προκύπτει ξεκάθαρα πως υπάρχει φθορά ξένης περιουσίας, αλλά και βιαιοπραγία κατά προσώπων, κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΚ δεν γίνεται να γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών.

Παράλληλα ο παρατηρητής γράφει για τα υβριστικά συνθήματα εναντίον του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (μάλιστα κάνει λόγο για δύο φορές στο 1' και στο 74' της αναμέτρησης), τη ρίψη αντικειμένων και συγκεκριμένα πλαστικών μπουκαλιών στον περιβάλλοντα χώρου του αγωνιστικού χώρου (το ταρτάν του στίβου δηλαδή), αλλά και στο συμβάν της μεταφοράς εν ώρα αγώνα στο β' ημίχρονο μερίδας οπαδών της ΑΕΚ από θύρα 33 στη θύρα 29 εν μέσω του περιβάλλοντος χώρου του αγωνιστικού χώρου με την επισήμανση ότι ήταν ελεγχόμενη και με ασφάλεια μεν, αλλά ως συνέπεια των εκτεταμένων επεισοδίων, που είχαν προηγηθεί γράφοντας για εκτόξευση βομβών μολότοφ από τους οπαδούς προς την αστυνομία, που «απάντησε» με χρήση χημικών.
Με τον παρατηρητή να επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει και η αστυνομία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω ο Πειθαρχικός κώδικας αναφέρει: «Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 15 παρ. 4β του Πειθαρχικού Κώδικά της ΕΠΟ.
Με λίγα λόγια η ΑΕΚ δεν πρόκειται να γλιτώσει την αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα, όπως και το κλείσιμο της έδρας της.

Παράληλλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδα «a-sports.gr»:

Αλλά, για να το αναλύσουμε και διαφορετικά… Η ΑΕΚ μπορεί να γλιτώσει το -3 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Αν ο αθλητικός δικαστής θεωρήσει ότι έξω από τις θύρες που έγιναν τα εκτεταμένα επεισόδια δεν είναι περιβάλλοντας χώρος του ΟΑΚΑ, αλλά ίσως… κήποι με δέντρα και φυτά!

2) Αν ο αθλητικός δικαστής θεωρήσει ότι η εκτόξευση μαρμάρων, πετρών, μολότοφ και φωτοβολίδων δεν αποτελούν βιαιοπραγίες, αλλά ενδεχομένως μια ιδιότυπη… εκδήλωση λατρείας!

3) Αν ο αθλητικός δικαστής θεωρήσει ότι οι αστυνομικοί δεν είναι πρόσωπα, άνθρωποι δηλαδή, αλλά κάτι άλλο (ίσως παρασυρόμενος από ένα γνωστό γηπεδικό σύνθημα κατά των ΜΑΤ, που μεταξύ άλλων παραπέμπει σε χοίρους).

Είναι αλήθεια ότι σας περιγράψαμε με δόση χιούμορ (ας μας επιτραπεί) την «εναλλακτική» για τι μπορεί να μην… είναι όσα περιγράφονται στις εκθέσεις του κατηγορητηρίου για να σας καταδείξουμε με γλαφυρό τρόπο ότι μόνο με σκάνδαλο θα προκύψει μη εφαρμογή του κανονισμού και της λογικής επί των καταγεγραμμένων στοιχειών των αρμοδίων αρχών. Και σας τα γράφουμε εγκαίρως για να τα ξέρετε, γιατί η απόφαση επιτρέπεται να μην συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, παρά μόνο διατακτικό, δηλαδή να λέει απλά την ποινή χωρίς το πώς προέκυψε (προσπαθούμε να αποφεύγουμε τους νομικούς όρους αλλά έπειτα από 20 χρόνια με το ρεπορτάζ της αθλητικής δικαιοσύνης δεν τα καταφέρνουμε πάντα…).

Επικουρικά, βέβαια, υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Σούπερ Λίγκας (εκεί απολογείται η ΑΕΚ το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου), ο οποίος εξετάζει την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, είναι τακτικός δικαστής, άρα φρονούμε ότι αντικειμενικά θα λειτουργήσει με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου (αποτελεί δικογραφία για το αθλητικό δικαστήριο) και τους κανονισμούς.

Πάντως, για να σας προετοιμάσουμε για όλα, σε επίπεδο δεύτερου βαθμού, θυμόμαστε έναν τακτικό δικαστή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων, που σε μια νύχτα έγινε… νομοθέτης «κατασκευάζοντας» δικούς του, ανύπαρκτους κανονισμούς, στην υπόθεση του ΠΑΟΚ πέρσι στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό!

Τώρα, όμως, μιλάμε για ένα νέο πρωτάθλημα και έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να φανεί αν η… «εξυγίανση» συνεχίζεται και σε τι χρώμα, αφού αυτή είναι η «παρθενική» σοβαρή υπόθεση επεισοδίων της σεζόν, που θα δείξει και την κατεύθυνση είτε της εφαρμογής των κανονισμών είτε της επιλεκτικής εφαρμογής (αναλόγως την ομάδα) είτε της γενικής ατιμωρησίας.

Σας χρωστάμε, όμως, τα μέγιστα και τα ελάχιστα της τιμωρίας της ΑΕΚ (βάσει των άρθρων του Π.Κ. της ΕΠΟ που έχει κληθεί να απολογηθεί) και με αυτά θα κλείσουμε…

Ξεκινάμε, δίνοντας ως εισαγωγή τα εξής κατατοπιστικά:

-Το άρθρο 15 παρ. 1γ (τα συνθήματα), έχει διαβάθμιση προστίμου από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

-Το άρθρο 15 παρ. 2β (άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, καπνογόνων, κροτίδων), έχει διαβάθμιση προστίμου από 10.000 έως 60.000 ευρώ, γιατί εδώ η ΑΕΚ είναι υποτροπή - άρα τα κατώτερα και τα ανώτερα πεδία είναι διπλασιασμένα από τα αρχικά.

-Το άρθρο 15 παρ. 3 α (ρίψη αντικειμένων), έχει διαβάθμιση προστίμου από 1.500 έως 35.000 ευρώ.

-Το άρθρο 15 παρ. 4β (είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου), έχει διαβάθμιση προστίμου από 50.000 έως 250.000 ευρώ και 2 έως 4 αγωνιστικές ποινής κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών.

Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση της ΑΕΚ;

Το καλύτερο είναι: Αφαίρεση τριών βαθμών, 2 αγωνιστικές «κεκλεισμένων των θυρών» και συνολικό πρόστιμο 58.250 ευρώ.

Το χειρότερο είναι: Αφαίρεση τριών βαθμών, 4 αγωνιστικές «κεκλεισμένων των θυρών» και συνολικό πρόστιμο 307.500 ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ