Υποκλίθηκε στο χαρακτήρα του Σπανούλη
Στη σωστή αντίδραση που έχει ο Βασίλης Σπανούλης μετά από μία ήττα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μέσω του blog «Coach corner» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας. «Οι ήττες μπορεί να σε οδηγήσουν στην τρέλα. Όταν χάνεις πονάς πολύ. Όταν είσαι παίκτης, μπορεί η ομάδα σου να ηττήθηκε, αλλά εσύ να βλέπεις κάτι θετικό αν έχεις αγωνιστεί καλά. Ένας προπονητής για λίγο μετά από μία ήττα, μπορεί να γίνει ανυπόφορος στους δικούς του ανθρώπους.
Αλλά εκεί πάντα συμβαίνει κάτι σημαντικό: Προχωράς μπροστά. Πρέπει να προχωράς μπροστά, γιατί υπάρχει σε σύντομο διάστημα το επόμενο ματς και δεν έχεις χρόνο να κάθεσαι και να κλαις. Όταν χάνεις δεν θες να ξανανιώσεις αυτό το συναίσθημα ποτέ, ακόμα και αν ξέρεις πως αυτό θα γίνει σύντομα ή πιο μετά. Και όταν θα έρθει πάλι αυτό το συναίσθημα εσύ θα πρέπει να το αποδεχθείς.
Αυτό το κομμάτι είναι από τα πιο δύσκολα στον αθλητισμό. Γιατί ο σύγχρονος κόσμος γίνεται όλο και σκληρότερος και δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα κανείς που ασχολείται με τον αθλητισμό. Υπάρχει η νίκη ή τίποτα.
Κάποιοι παίκτες αντιδρούν καλύτερα από κάποιους άλλους στην ήττα. Για παράδειγμα ο Βασίλης Σπανούλης είναι τόσο συγκεντρωμένος στο μπάσκετ που χρησιμοποιεί την ήττα με το σωστό τρόπο. Όταν είσαι τόσο συγκεντρωμένος στο παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να καταλάβεις τις χρειάζεται για να γίνεις νικητής.
Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω συναντήσει πολλούς παίκτες με αυτή την στάση στις ήττες. Άλλα παραδείγματα είναι οι Χάινς και Λο όταν κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό το 2013, ο Μάλκομ Ντιλέινι με την Λοκομοτίβ Κουμπάν και ο Κρις Σίνγκλετον, όπως και ο Ναβάρο στην Μπαρτσελόνα και άλλοι παίκτες στην Χίμκι. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που είναι επιτυχημένοι στο μπάσκετ, γιατί ξέρουν πως να γίνουν νικητές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και νυν της Κίμκι.