"Όχημα το ποδόσφαιρο για να σπάσουμε εμπόδια"

Σε εξέλιξη στην Αμερική το συνέδριο στο Χάρβαρντ, το οποίο συνδιοργανώνει ο Ολυμπιακός με το πανεπιστήμιο και το Weatherhead Center for International Affairs. Θυμίζουμε ότι το Θρύλο εκπροσωπούν οι Θεόδωρος Γιαννίκος (Δ' Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και νομικός σύμβουλος), Κυριάκος Δουρέκας (Διευθυντής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου), Κώστας Βερνίκος (Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων) και Κριστιάν Καρεμπέ (Σύμβουλος στρατηγικής της Διοίκησης).

Κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας υπήρξε και ομιλία του Γάλλου παράγοντα του Ολυμπιακού, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή το ποδόσφαιρο ως παγκόσμιο φαινόμενο και παρουσίασε με τον δικό του τρόπο διάφορες πτυχές του. Μίλησε για τη δύναμη και την επιρροή που έχει στην κοινωνία μας το αγαπημένο σε όλους άθλημα, για τις δικές του εμπειρίες και την πορεία στο χώρο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνία.

"Το ποδόσφαιρο είναι μια γλώσσα δίχως λόγια. Είναι ένα συναίσθημα αφού η μέρα ενός ανθρώπου μπορεί να χαλάσει αν ηττηθεί ή να γίνει καλύτερη αν κερδίσει. Ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Τα γεωγραφικά σύνορα έχουν... σπάσει χάρη στην τεχνολογία μέσω των ψηφιακών και κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή των καναλιών μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Μπαρτσελόνα που δεν κατάγονται από το Μάντσεστερ ή την Βαρκελώνη. Το ποδόσφαιρο είναι, ταυτόχρονα, προϊόν και εκδήλωση πολιτισμού. Κι αυτό γιατί ενσωματώνει τέχνη, για την απόδειξη της οποίας φέρτε μόνο στο νου σας τις ντρίμπλες διάσημων παικτών" ήταν η αρχική τοποθέτηση του Κριστιάν.

Με τον Καρεμπέ να συμπληρώνει πως "Λειτουργεί και ως όχημα ταυτότητας. Αρκετοί από εμάς αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσω των προτιμήσεών μας στην ομάδα μας ή τις εθνικές μας. Λέμε: χάσαμε ή κερδίσαμε. Εξάλλου, αρκετές παγκόσμιες αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά έχθρες πόλεων αλλά και κουλτούρας, γλώσσας, πολιτικής, ακόμα και ιστορίας. Το ποδόσφαιρο είναι όχημα για να σπάσουμε εμπόδια όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και οι διαφόρων ειδών διακρίσεις.

Ένα σπουδαίο «εργαλείο» για κοινωνική ευθύνη και φιλανθρωπικές ενέργειες και συνεργασίες σαν κι αυτή που έχουμε κάνει εμείς στον Ολυμπιακό με την UNICEF. Το ποδόσφαιρο χαρίζει σε πολλούς νέους ανθρώπους, κορίτσια και αγόρια, όχι απλά αναμνήσεις, αλλά και ικανότητες. Βοηθάει στην ανάπτυξη της συνεργασίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της αυτοπειθαρχίας, της καλύτερης έκφρασης, της φιλοτιμίας, της συλλογικότητας, της κατανόησης και αποδοχής του ότι ο κόσμος δεν είναι πάντα δίκαιος. Μια ταυτόχρονη αίσθηση χαράς και απόγνωσης".

Πέρα από την ομιλία του Σύμβουλου Στρατηγικής της διοίκησης του Ολυμπιακού, υπήρξαν φυσικά και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Έγινε ανάλυση για το ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου", ενώ αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα όπως "Παγκοσμιοποίηση και ποδόσφαιρο" και "Μετανάστευση, από το Νότο στο Βορρά και από το Βορρά στον Νότο".

** Το Συνέδριο συνεχίζεται και αύριο Σάββατο, 16 Απριλίου.