Αφεντικό από την αρχή
Τις βάσεις για την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση στους «32» του Europa League έβαλε ο Θρύλος από την 1η κιόλας αγωνιστική. Οι πρωταθλητές Ελλάδας νίκησαν 1-0 στην Ελβετία την Γιούνγκ Μπόις και είναι στην κορυφή του 2ου γκρουπ. Με μια μεστή εμφάνιση και το γκολ του Καμπιάσο νίκησε την ελβετική ομάδα στο «Σταντ ντε Σουίς», αλλά και τον συνθετικό χλοοτάπητα και έδειξε ότι είναι το φαβορί για την πρωτιά.
Το ζητούμενο για τον Θρύλο στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League ήταν ένα. Να μην την πατήσει απέναντι στην Γιούνγκ Μπόις και τον πλαστικό χλοοτάπητα του «Σταντ ντε Σουίς». Εξάλλου, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν εξοικειωμένοι σε αντίστοιχες συνθήκες. Όμως, η ομάδα του Πάουλο Μπέντο δεν επηρεάστηκαν από αυτό. Μπήκαν δυνατά στο ματς, είχαν από την αρχή του έλεγχο της αναμέτρησης, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν από την ελβετική ομάδα. Κι όταν πέτυχαν το γκολ με τον Καμπιάσο και προηγήθηκαν, κρατούσαν στο χέρι τους το «διπλό», έπαιξαν έξυπνα, έδειξαν τη διαφορά ποιότητάς τους και πήραν το πρώτο τους τρίποντο που τους έβαλε σε θέση… οδηγού στο γκρουπ.
Από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός έδειξε τις διαθέσεις του. Άγγιξε το γκολ με τον Μάριν πριν καλά-καλά συμπληρωθούν δύο λεπτά. Η Γιούνγκ Μπόις στο πρώτο ημίωρο, όμως, έπαιξε με τον δικό της τρόπο. Πίεσε ψηλά, εκμεταλλευόμενη το διάστημα προσαρμογής που χρειάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» για να συνηθίσουν τον πλαστικό χλοοτάπητα. Αλλά παρότι ήταν διάστημα που είχε τον έλεγχο, δεν κατάφερε να απειλήσει σε κανένα σημείο την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Λεάλι μια φορά χρειάστηκε να επέμβει (3’) στο σου του Κούμπο και μετά ήταν… θεατής.
Από το ημίωρο και μετά ο Θρύλος ανέβασε στροφές και άρχισε να απειλεί. Οι επιθέσεις του ήταν περισσότερο οργανωμένες και προσεκτικές. Πρώτη φάση στο 33’ με τον Ελιουνούσι, δεύτερη στο 42’ με τον Ιντέγε που δεν πρόλαβε την μπάλα και στο 43’ ήρθε το γκολ με τον Καμπιάσο. Καθοριστικό σημείο στο ματς, έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στους πρωταθλητές για τη συνέχεια και ουσιαστικά «τελείωσε» τους Ελβετούς.
Στο δεύτερο μέρος ο Μπέντο έκανε καλή διαχείριση του ματς και δεν άφησε την Γιούνγκ Μπόις να «πατήσει» στην περιοχή του Λεάλι. Μια φορά έγινε αυτό, από ένα στημένο στο 61’, με διπλή ευκαιρία από τους Φράι και Κούμπο. Με τον Λεάλι, όμως, να έχει καίρια αντίδραση και στις δύο περιπτώσεις, κρατώντας αλώβητη την εστία του. Αυτό ήταν και το μοναδικό σημείο που ο Ολυμπιακός δέχθηκε πίεση στο διάστημα 46’-90’. Διότι με σωστή αμυντική τακτική, δίνοντας χώρο στην ελβετική ομάδα, δεν είχε θέμα και κατάφερε να κρατήσει αυτό το 1-0, που του έδωσε το πρώτο του τρίποντο στον 2ο όμιλο του Europa League.
ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΑΤΣ:
43’ 0-1: Ο Καμπιάσο τροφοδότησε τον Μάριν στα δεξιά, αυτός με κεφαλιά πάσαρε στον Ιντέγε, εκείνος γύρισε στον Αργεντινό που είχε «κόψει» στην περιοχή και ο «Κούτσου» με προβολή άνοιξε το σκορ.
Γιούνγκ Μπόις: Μβόγκο, Σούτερ, Ροσά, Φον Μπέργκεν, Λέτσιακς, Ραβέ (86’ Ντουά), Ζακάρια, Μπερτόν, Σουλεϊμάνι, Φράι (78’ Σικ), Κούμπο.
Ολυμπιακός: Λεάλι, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Σεμπά, Ελιουνούσι (90’+3 Ρομαό), Μάριν (63’ Αντρέ Μάρτινς), Ιντέγε (81’ Καρντόσο).













