ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»

Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»

Σε μια νέα εποχή έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός μετά την έλευση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός τεχνικός έπιασε λιμάνι, αφού επιλέχθηκε από τον έτερο Ισπανό Αντόνιο Κορδόν και σήκωσε κατευθείαν μανίκια, για να «χτίσει» την ομάδα της νέας αγωνιστικής περιόδου και-γιατί όχι-των επόμενων χρόνων.

Ο 42χρονος πρώην προπονητής των Σεβίλλη Β’, Οσασούνα, Γρανάδα και Εσπανιόλ που υπέγραψε μαζί με τους συνεργάτες του και παρουσιάστηκε επίσημα την Τρίτη (27/6) από τους «ερυθρόλευκους», έχει αρχίσει ήδη δουλειά και είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχοντας φυσικά στόχο την άμεση επιστροφή του Θρύλου στις επιτυχίες και τους τίτλους.

Με αφορμή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μαρτίνεθ, ο δημοσιογράφος και πρώην στέλεχος στο κομμάτι της επικοινωνίας της Γρανάδα, Χιθ Τσέστερς μίλησε αποκλειστικά στο redking.gr και στον Κωνσταντίνο Τούμπανο. Ο έμπειρος ρεπόρτερ σκιαγράφησε το προφίλ του Ισπανού προπονητή, ενώ αναφέρθηκε και στον Αντόνιο Κορδόν και στην προηγούμενη συνεργασία των δύο ανδρών στην ομάδα της Ανδαλουσίας.

Ακόμα, ο Τσέστερς μίλησε για την φιλοσοφία και την προσωπικότητα του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, το πώς τον έζησε τα χρόνια που εργάστηκε στη Γρανάδα, ενώ τόνισε ότι ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Τούμπανο

Τι άποψη έχετε για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ;

«Ως προπονητής, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ περιγράφεται ίσως καλύτερα από τα ιδανικά του, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά των Σπαρτιατών, αν συγχωρείτε την ιστορική αναφορά. Η οργάνωση των παικτών του είναι σχεδόν στρατιωτική, που θέλει να διασφαλίσει ότι κάθε άτομο αποτελεί μέρος μιας συνεκτικής συλλογικότητας, που όλα εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Η φιλοσοφία του είναι να δημιουργήσει μια ομάδα πολεμιστών που στέκονται στο έδαφός τους και δεν παραδίδονται ποτέ, αν και πρόθυμοι να αφήσουν αυτούς που διαθέτουν δεξιότητες και ταλέντο να ξεδιπλωθούν ελεύθερα, παρέχοντας αυτό προς όφελος της ομάδας».  

Πιστεύετε ότι ο Μαρτίνεθ είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία της Γρανάδα; Υπήρχαν πολλά πράγματα που πέτυχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του. 

«Χωρίς καμία αμφιβολία. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Γρανάδα. Απευθείας άνοδος κατά την πρώτη του σεζόν, στη συνέχεια οδήγησε τη Γρανάδα στην 7η θέση και σε ευρωπαϊκή πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, ενώ κατάφερε να φτάσει στους ημιτελικούς του Copa del Rey στη δεύτερη εκστρατεία του. Η ομάδα τερμάτισε στο πρώτο μισό της La Liga και έφτασε στα προημιτελικά του Europa League στην τρίτη και τελευταία σεζόν του, κάτι που είναι ένα άλλο εξαιρετικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της ομάδας με τον κορωνοϊό και τις άδεις εξέδρες εκείνη την εποχή». 

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του με τη Γρανάδα; 

«Εκτός από τα επιτεύγματα που αναφέρθηκαν ήδη, ενσάρκωσε πραγματικά το μότο του συλλόγου "Eterna Lucha" (αιώνιος αγώνας) και έκανε αυτό να σημαίνει πραγματικά κάτι. Αυτό το σύνθημα μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά με διάφορους τρόπους, δεδομένου ότι το "Lucha" σημαίνει επίσης "μάχη" και "πάλι" ανάλογα με το πλαίσιο. Όμως, όσον αφορά τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, το έκανε την κεντρική ταυτότητα της ομάδας του και οι οπαδοί αγκάλιασαν πραγματικά αυτά τα ιδανικά.  

Τα τελευταία 20 χρόνια που έζησα στην Ισπανία και ακολουθούσα τη Γρανάδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ετών που εργάστηκα στον σύλλογο, δεν έχω δει ποτέ τέτοια συνοχή μεταξύ όλων μέσα και γύρω από τον σύλλογο. Πίστευε ότι όλοι είχαν τον ρόλο τους να παίξουν, από τις καθαρίστριες στο προπονητικό γήπεδο μέχρι τους παίκτες στο γήπεδο, από το διοικητικό προσωπικό στο γήπεδο μέχρι τους οπαδούς στις εξέδρες. Όλοι είχαν σημασία και ήταν σημαντικοί και είχαν ρόλο να παίξουν στην καθοδήγηση της Γρανάδα προς την επίτευξη της επιτυχίας».  

Είναι ο Μαρτίνεθ στην καρδιά των οπαδών της Γρανάδα; 

«Σίγουρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών ήταν αποκαρδιωμένη όταν έφυγε, κατηγορώντας τους Κινέζους ιδιοκτήτες του συλλόγου ότι δεν έκαναν αρκετά πράγματα για να ενθαρρύνουν τον Μαρτίνεθ να επεκτείνει το συμβόλαιό του. Όλοι περίμεναν να υπογράψει επέκταση συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου φαίνεται, με τους ντόπιους ρεπόρτερ της εφημερίδας ‘’Ideal Granada’’ εδώ να είναι πεπεισμένοι ότι επρόκειτο να μείνει. Ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του συλλόγου, ακολούθησε το σοκ ότι δεν θα μείνει.  

Παρόλο που ο ίδιος ήταν πολύ ευγενικός για να επικρίνει οποιονδήποτε και απλώς πρότεινε ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα από το παιχνίδι, η αλήθεια φαίνεται να είναι ότι η ηγεσία του συλλόγου δεν ταίριαζε με τις φιλοδοξίες του, ήθελαν να μειώσουν τα κόστη και τον προϋπολογισμό της ομάδας αντί να χτίσουν πάνω στη δική του επιτυχία. Αυτό αναστάτωσε τους οπαδούς και μετά τον χαμό που ακολούθησε μετά την αποχώρησή του, που οδήγησε στον υποβιβασμό, πολλοί οπαδοί αναφέρθηκαν ως «χήρες» της εποχής του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, νιώθοντας μια αίσθηση απώλειας και αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν είχε μείνει».  

Πώς θα τον περιγράφατε με λίγα λόγια ως προπονητή και ως άνθρωπο; 

«Ταπεινός και ειλικρινής ως άνθρωπος, αλλά και επικοινωνιακός και ικανός να μεταφέρει τα ιδανικά του στους γύρω του. Τακτικά ευέλικτος και προσαρμοστικός ως προπονητής, αν και με ξεκάθαρες ιδέες σχετικά με τη συνολική αίσθηση της ενότητας και της ομαδικότητας που θέλει να φέρει στις ομάδες του, η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά υπογραμμίζουν τη συνολική του φιλοσοφία».  

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με πίεση για πρωταθλητισμό. Πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει πράγματα με την ομάδα στην Ευρώπη και να την ξανακάνει πρωταθλήτρια; 

«Γνωρίζοντας την πλούσια και επιτυχημένη ιστορία του Ολυμπιακού, φαντάζομαι ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία. Με την προϋπόθεση ότι θα του δοθεί η σωστή υποστήριξη και στο βαθμό που διαμορφώνει την ομάδα γύρω από τα ιδανικά του, κάτι που νομίζω ότι έχει ήδη δώσει ο Αντόνιο Κορδόν που είναι εκεί ως αθλητικός διευθυντής, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να πετύχει με την ομάδα. Προφανώς, το σύγχρονο ποδόσφαιρο βασίζεται στα αποτελέσματα περισσότερο από ποτέ, αλλά πιστεύω ότι μόλις οι οπαδοί αρχίσουν να βλέπουν τα ιδανικά του στη δουλειά, θα του προσφέρουν επίσης την υποστήριξή τους».  

Πιστεύετε ότι είναι η ιδανική επιλογή για τον Ολυμπιακό και το αντίστροφο; 

«Ναι, κυρίως επειδή η επιλογή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ ως προπονητής προωθήθηκε από τον Αντόνιο Κόρντον. Γνωρίζονται πολύ καλά και μαζί δημιούργησαν την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της Γρανάδα, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες για έναν τόσο μέτριο σύλλογο. Παρόλα αυτά, αυτή θα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του Ντιέγκο». 

Ποια είναι η φιλοσοφία του και ποιος είναι ο τρόπος που του αρέσει να παίζει; 

«Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βασική φιλοσοφία του Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι να χτίζει μια ΟΜΑΔΑ με κεφαλαία γράμματα. Τα άτομα μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά μόνο όταν αποτελούν μέρος μιας συνεκτικής μονάδας συλλογικά, συμβάλλοντας όλα στον ευρύτερο σκοπό. Στη Γρανάδα και δεδομένου ότι υπήρχαν περιορισμοί όσον αφορά την ατομική ποιότητα, αυτό σήμαινε μεγαλύτερη εστίαση στη συλλογική προσπάθεια. Τακτικά στη Γρανάδα, η ομάδα αμυνόταν ψηλά και κοίταζε να πιέσει τις αντίπαλες ομάδες στο μισό του γηπέδου, προσπαθώντας πάντα να πιέσει και να εκμεταλλευτεί τα λάθη των αντιπάλων. Όταν οι ίδιοι ήταν υπό πίεση, οι παίκτες έκαναν γρήγορα πίσω για να αμυνθούν σταθερά, προτού προσπαθήσουν να βγουν ξανά γρήγορα  στην αντεπίθεση».  

Ο άνθρωπος που τον έφερε στον Ολυμπιακό είναι ο Αντόνιο Κόρντον, στον οποίο αναφερθήκατε νωρίτερα. Τι γνώμη έχετε για τον νέο αθλητικό διευθυντή της ομάδας; 

«Ο Κορδόν έχει εξαιρετικές γνώσεις του παιχνιδιού και ένα εξαιρετικό δίκτυο επαφών, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό ως αθλητικό διευθυντή. Επιπλέον, την τελευταία φορά που δούλεψε με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, προμηθεύτηκε και εξέτασε πιθανές υπογραφές για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο θα ταιριάζουν στις τακτικές προτιμήσεις, αλλά και θα είναι διανοητικά δυνατοί και θα έχουν τα ίδια ιδανικά ομαδικής εργασίας με τον προπονητή. Είμαι σίγουρος ότι με τη σωστή υποστήριξη από τον σύλλογο, ο Κορδόν θα είναι ένας εξαιρετικός αθλητικός διευθυντής για τον Ολυμπιακό». 

Πιστεύετε ότι ο Κορδόν μπορεί να δικαιωθεί ξανά για την επιλογή του, αφού τον είχε επιλέξει για τη Γρανάδα το 2018 και συνεργάστηκαν δύο χρόνια; 

«Νομίζω ότι ναι, δεδομένου του πόσο καλά συνεργάστηκαν στη Γρανάδα, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ποτέ εγγυήσεις. Ωστόσο, όταν δύο άνθρωποι έχουν ήδη μια εξαιρετική εργασιακή σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση, αυτό είναι πάντα ένα καλό ξεκίνημα και θα πρέπει να αποδειχθεί συμφέρουσα τώρα που και οι δύο είναι στον Ολυμπιακό. Σε ανθρώπινο επίπεδο, θα ήταν υπέροχο να τους δούμε να πετυχαίνουν με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα αποδείκνυε επίσης ότι η επιτυχία τους με τη Γρανάδα δεν ήταν απλή τύχη. Δυστυχώς για τον Ντιέγκο στην Εσπανιόλ την περασμένη σεζόν, δεν είχε ποτέ την υποστήριξη που περίμενε. Υποσχέθηκαν διάφορες υπογραφές παικτών στην αρχή, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, μετά πουλήθηκαν άλλοι βασικοί παίκτες, καθιστώντας τη δουλειά του πρακτικά αδύνατη από την αρχή». 

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, μιλώντας για τον εαυτό μου, αναμφίβολα θα παρακολουθώ την πορεία των Κορδόν και Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό, ελπίζω να είναι επιτυχημένοι στον σύλλογο. Πολλοί οπαδοί της Γρανάδα θα κάνουν επίσης το ίδιο!».  

 

PHOTO GALLERY

Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»
Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»
Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»
Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»
Τσέστερς στο redking.gr: «Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να φέρει άμεση επιτυχία στον Ολυμπιακό»
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ