ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μαρινάκης: «Να μη δηλητηριάζεται το ποδόσφαιρο, όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη»

Μαρινάκης: «Να μη δηλητηριάζεται το ποδόσφαιρο, όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη»

Θέση για όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε ο πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μαρινάκης με αφορμή της τελευταίες εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου με αφορμή τα δημοσιεύματα αναφορικά με εκτεταμένη αστυνομική έρευνα που σχετίζονται με ΠΑΕ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είναι μείζον θέμα η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης του κυκλώματος διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού».

Ακόμη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσθέτει ότι η διαφάνεια σε αυτή την υπόθεση «αφορά στην ακεραιότητα των διοργανώσεων και την προστασία των συμφερόντων και του κύρους τόσο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όσο και της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά και πρέπει να υπάρξει κάθαρση άμεσα».

Αναλυτικά η επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη:

ΠΡΟΣ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΚΥΡΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΠ: Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

ΜΑΡΟΥΣΙ, 13/7/2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3283

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα αναφορικά με μια εκτεταμένη αστυνομική έρευνα που αφορά κύκλωμα διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού με διεθνείς διαστάσεις στο οποίο εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό και πρόσωπα που σχετίζονται με ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα (είτε ως Αξιωματούχοι, είτε ως μέτοχοι, είτε ως εν τοις πράγμασι ιδιοκτήτες).

Όλες αυτές οι πληροφορίες και οι διαρροές στον Τύπο, με γενικευμένο και απολύτως ασαφές περιεχόμενο, διανθίζονται από «ειδήσεις» και «πληροφορίες» για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με παράγοντες της Superleague 1 (είτε από ομάδες της κατηγορίας, είτε που μεταπήδησαν από τη Superleague 2) ή παράγοντες της Superleague 2,  που επιδίδονται σε παράνομο στοιχηματισμό, δικαστικές έρευνες που «επίκεινται» ή «βρίσκονται σε εξέλιξη» κλπ.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω συνιστούν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, το κύρος του οποίου είναι ήδη καταρρακωμένο με την απόλυτη ευθύνη όσων υποδύονται ότι διοικούν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι οποίοι το έχουν οδηγήσει στην πλήρη ανυποληψία.

Όλες οι ομάδες μέλη της Super League 1 και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Συνεταιρισμού θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια αγωνιστική περίοδο μέσα σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και σήψης. Tο Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν την δραστηριότητα «παραγόντων» ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες και εκβιαστές που έχουν κάνει την διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρα από την κοινωνική του αξία έχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση: οι ΠΑΕ της Superleague 1 και της Suprelague 2 (όσες τουλάχιστον εξ αυτών είναι πραγματικές ανώνυμες εταιρείες....) είναι εταιρείες με σημαντικό κύκλο εργασιών που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους και εισφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας πολύ μεγάλα ποσά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η απόλυτη απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τη δραστηριότητα όλων αυτών που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στις πλάτες του έχει πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις και εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες.

Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλη αυτή η διαδικασία να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με την διαφάνεια που επιτρέπουν οι δικαστικές έρευνες, προκειμένου και να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές της. Ήδη υπάρχουν στον τύπο πληροφορίες για συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων από το χώρο της Superleague 2 που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες , για χρήματα που έχουν βρεθεί ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση να προχωρήσει τάχιστα και χωρίς περιορισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Super League 1 ζητά από την Κυβέρνηση, εσάς προσωπικά ως Αν. Υπουργό αρμόδιο για τον αθλητισμό αλλά και τις αρμόδιες Αρχές, όπως η ΕΠΑΘΛΑ, οι ελεγκτικές αρχές της Πολιτείας και οι δικαστικές αρχές, να φτάσετε την έρευνα σε βάθος άμεσα και γρήγορα ώστε όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να απολογηθούν για τις πράξεις τους.

Παράλληλα, ζητούμε από εσάς όπως μεριμνήσετε προκειμένου όλο το σχετικό υλικό που προκύπτει από τις έρευνες να διαβιβαστεί άμεσα και προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου καθώς πέρα από το ποινικό της σκέλος η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει και σημαντικότατες πειθαρχικές διαστάσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει και οι ποδοσφαιρικές πειθαρχικές αρχές να επιληφθούν για να διακριβώσουν ποιες ευθύνες υπάρχουν και να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις.

Από την πλευρά μας θα είμαστε παραστάτες σας στην προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που μολύνουν το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα. Επαναλαμβάνουμε ότι η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής σε όλες τις πτυχές της είναι μείζον θέμα που αφορά στην ακεραιότητα των διοργανώσεων και την προστασία των συμφερόντων και του κύρους τόσο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όσο και της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά και πρέπει να υπάρξει κάθαρση άμεσα.

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος της Super League 1

Ευάγγελος Μαρινάκης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ