Ριζικές αλλαγές στα Κύπελλα Ευρώπης

Ριζικές αλλαγές στα Κύπελλα Ευρώπης

Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, την Παρασκευή στη Νιόν της Ελβετίας, σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα για την τριετία 2018-2021. Όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε συνέχεια των αποφάσεων του περασμένου Αυγούστου, θα υπάρχουν δύο ζώνες αγώνων και στο Champions League. Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, ενώ παραμένουν ως ημέρα διεξαγωγής η Τρίτη και η Τετάρτη, δύο ματς ανά ημέρα να ξεκινούν στις 20:00, ενώ τα άλλα έξι στις 22:00.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές των ομάδων, όσες προέρχονται από τις χώρες που αποτελούν την κορυφαία τετράδα σε ό,τι αφορά της βαθμολογία της UEFA (σ.σ.: Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία) θα συμμετέχουν στο UEFA Champions League χωρίς προκριματικά. Κάτι που σημαίνει πώς μειώνονται κατά 5 οι θέσεις των ομάδων των άλλων χωρών που θα γίνουν 16 από 21 που ήταν.

Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι πώς θα υπάρχει δύο κατατάξεις της UEFA. Μια για τις κληρώσεις και τα γκρουπ δυναμικότητας και μια για τον καταμερισμό των χρημάτων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Κι εδώ έχει μεγάλη σημασία διότι θα μετρά η κατάταξη μιας ομάδας που θα είναι ξεχωριστή από την κατάταξη της χώρας. Κι εάν μια ομάδα τα πηγαίνει καλά, αυτό θα την ωφελεί. Έτσι η βαθμολογία των συλλόγων θα είναι αποκλειστικά σχετική με τη βαθμολογική συγκομιδή του, την τελευταία 5ετία, χωρίς να συνυπολογίζεται η βαθμολογία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, η UEFA θα λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων 10 δέκα ετών. Συν τα σχετικά μπόνους ανάλογα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει στην ιστορία του. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μπόνους:

  Champions League Europa League/Κύπελλο UEFA Κύπελλο Κυπελλούχων
Τελευταία 5 έτη  12 πόντοι  3 πόντοι  -
Από το 1992-93  8 πόντοι  2 πόντοι 2 πόντοι 
Πριν το 1992-93  4 πόντοι  1 πόντος  1 πόντος
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ