ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

"Μόνο ο Ολυμπιακός!"

Ο Στέφανος Δημητριάδης ήταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής του Ολυμπιακού που πήρε το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του 2016. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. έχει ξεκινήσει η ενότητα "ΡΙΟ 2016" με τον κολυμβητή του Θρύλου να μιλάει για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που έρχεται και για τη στήριξη της διοίκησης του Ερασιτέχνη Θρύλου στους αθλητές του. Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Δημητριάδη στο osfp.gr:

Στέφανε, να ξεκινήσουμε με μια αναδρομή στον περασμένο Μάρτιο, όταν κέρδισες την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του μίτινγκ της Μασσαλίας...

Είχαμε πάει στο μίτινγκ με σκοπό να εξασφαλίσω την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλη η πρώτη σεζόν από την αρχή της χρονιάς που ξεκινάω το Σεπτέμβρη, είχε προγραμματιστεί για αυτό το σκοπό, για να μπορέσω να εξασφαλίσω την πρόκριση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούσα. Θεωρούσαμε πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι για να φύγει το άγχος της πρόκρισης. Ξέραμε ότι είναι στις δυνατότητές μου να πετύχω το χρόνο αυτό. Το θετικό είναι ότι βγήκε στο ξεκίνημα της χρονιάς αυτός ο χρόνος γεγονός που δεν έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Το επίσης αισιόδοξο είναι ότι βγήκε πολύ δύσκολα αφού είχα παράλληλα τις σπουδές μου εκείνο το εξάμηνο και ήμουν στην τελική ευθεία των διαβασμάτων και της προετοιμασίας μου στην προπόνηση. Έπρεπε να είμαι το ίδιο τυπικός και στους δυο τομείς για να πετύχω τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με βάση την εμπειρία σου από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβες μέρος στο Λονδίνο ποια είναι τα συναισθήματα ενός αθλητή;

Τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ δυνατά. Η πρώτη εμπειρία που είχα ήταν το Λονδίνο όπου είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Σίγουρα το αίσθημα είναι πολύ ιδιαίτερο αφού ξέρεις ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου και σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός πρέπει να δώσεις το κάτι παραπάνω. Εν μέρει μπορεί να σε αγχώσει αυτό το γεγονός. Από την άλλη δίνει πολύ ευχάριστα συναισθήματα γιατί γνωρίζει ο αθλητής ότι έχει να ανταγωνιστείς τους καλύτερους και ότι από μια τέτοια διοργάνωση μόνο θετικά μπορεί να αποκτήσεις. Οπότε γίνεται ένα mix συναισθημάτων άγχους και χαράς που τελικά ανεξαρτήτως αποτελέσματος σίγουρα η εμπειρία που αποκτά ένας αθλητής είναι πολύ σημαντική.  Θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω και να πετύχει τους στόχους, ή τους χρόνους ή την πρόκριση που θέλει και αυτό ενισχύει περισσότερο το αίσθημα της χαράς.

Είναι αρκετό το αίσθημα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο γεγονός ή πάντα είναι στο μυαλό σου το μετάλλιο;

Το μετάλλιο πιο δύσκολα θα το σκεφτείς. Πρέπει να έχεις ρεαλιστικούς στόχους, οπότε βάζεις στο πλάνο του μυαλό σου το πώς θα κολυμπήσεις και αυτό ουσιαστικά σε καθοδηγεί. Αυτό έχει μπει πιο μπροστά σε προτεραιότητα πριν πας στη χώρα που θα αγωνιστείς. Κάπως έτσι σκέφτομαι και εγώ για το καλοκαίρι. Ο στόχος είναι ο τελικός καθώς η 11η θέση που πήρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν μου αφήνει περιθώριο και θεωρώ προσιτό στόχο. Ναι μεν  είναι δύσκολο πολύ να βελτιώσω το Πανελλήνιο ρεκόρ που είναι και ατομικό μου ρεκόρ οπότε είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικός αλλά και εφικτός στόχος.

Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που εξασφάλισες την πρόκριση πως το έχεις διαχειριστεί;

Αφού εξασφάλισα την πρόκριση για την Ολυμπιάδα, ο στόχος μου ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν και δούλευα καθαρά για αυτόν τον στόχο. Είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την Ολυμπιάδα αλλά το θεωρούσα πολύ μακρινό στόχο, όταν είναι 1,5 χρόνο μετά. Αλλά τώρα ουσιαστικά πετύχαμε στο Καζάν αυτό που θέλαμε. Ίσως θα μπορούσα και λίγο καλύτερα για να μπω τελικό, η 11η θέση ήταν κοντά σχετικά στον τελικό όπως και ο χρόνος. Πέτυχα αυτό που ήθελα όμως, να κάνω το Πανελλήνιο ρεκόρ που το είχα θέσει ως στόχο πολλά χρόνια πριν. Οπότε τώρα που πλησιάζουμε σιγά σιγά στην Ολυμπιάδα τώρα αρχίζω και νιώθω τον παλμό των αγώνων καθώς είμαστε 5-6 πριν. Προσπαθώ να το έχω στο μυαλό μου, να συγκεντρώνομαι στις προπονήσεις για να πετυχαίνω καλύτερο αποτέλεσμα έτσι ώστε φτάνοντας στο Ρίο να νιώθω και να είμαι έτοιμος για να βγάλω την επίδοση που θέλω να βγάλω.

Τι διαφοροποιήσεις έχεις κάνει στην προετοιμασία σου, είσαι σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων;

Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι προπονήσεις, αλλά σταδιακά αφού θέλω να δω και το σώμα μου πως αντιδράει σε όλο αυτό το κομμάτι. Προσπαθούμε να βάλουμε νέα στοιχεία μέσα στην προπόνηση για να υπάρξει η βελτίωση που θέλουμε. Ακόμα υπάρχει δρόμος πολύς και περιθώρια για βελτίωση και προσπαθώ να μην ρουτινιάζω μέσα στην προπόνηση. Να υπάρχουν νέα στοιχεία για να προκύπτει και νέο ερέθισμα ώστε να βγάζω καινούργια σετ. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορώ να βγάλω αυτή τη στιγμή αλλά πιστεύω ότι πηγαίνει πολύ καλά η προετοιμασία. Θα δώσω και κάποιους αγώνες μες στην πορεία για να δω βρίσκομαι σε καλό δρόμο όσον αφορά αυτή την περίοδο.  Τώρα περιμένω το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το Μάιο στο Λονδίνο όπου εκεί θα είναι ο πρώτος στόχος αφού θα κάνω ένα φορμάρισμα. Εκεί θα βγάλω συμπεράσματα για το πώς έχει πάει η προετοιμασία μου όλο αυτό το διάστημα.

Το κριτήριο για να δεις το επίπεδο που βρίσκεσαι αυτή την περίοδο είναι τέτοιου είδους αγώνες ή μπορείς να το διαπιστώσεις και μέσω της προπόνησης;

Μπορείς και μέσω της προπόνησης. Όταν κάνεις συνεχόμενα καλές προπονήσεις σου δίνουν μια αίσθηση ότι βελτιώνεσαι και ότι πας καλύτερα από άλλες φορές. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι επειδή έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει να πηγαίνω καλά στις προπονήσεις και στον αγώνα να μην μου βγαίνει αντίστοιχα ή το αντίστροφο, θεωρώ πως ένας αγώνας είναι πιο καλό τεστ για να δεις κατά πόσο βγαίνουν αυτά που κάνεις.

Η οικονομική συγκυρία που επικρατεί και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα πόσο επηρεάζει τις προσπάθειες των αθλητών;

Θα έλεγα επηρεάζει πάρα πολύ. Με δύο τρόπους και άμεσα και έμμεσα. Άμεσα καθώς ο αθλητής δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να αγοράσει ή να πάρει κάποια βασικά ούτως ώστε να κάνει την προπόνηση του. Είτε είναι η μετακίνησή του ή τους γιατρούς που πρέπει να έχει από κοντά για να αποφύγει κάποιους τραυματισμούς και τι θεραπείες πρέπει να κάνει. Οπότε επηρεάζεται πάρα πολύ η προετοιμασία του. Και έμμεσα, καθώς  λόγω της οικονομικής κρίσης ο κόσμος είναι πεσμένος ψυχολογικά και αυτό επηρεάζει τον αθλητή και την οικογένεια του που μπορεί να μην έχει την οικονομική ευχέρεια για να τον στηρίξει. Αλλά θεωρώ πως γενικότερα εμείς οι Έλληνες αθλητές έχουμε μάθει στα δύσκολα και πως σε μια τέτοια συγκυρία και εποχή πρέπει να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε και μπορεί να προκύψουν λόγω της οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό ότι ανήκουμε στην οικογένεια του Ολυμπιακού, διότι μπορούμε να καλύψουμε πολλές βασικές μας ανάγκες που προκύπτουν στις προπονήσεις και στην καθημερινότητά μας.

Από τις τάξεις του Ολυμπιακού προέρχονται οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βοηθάει στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και πρακτικά το γεγονός ότι είστε ενταγμένοι σε αυτό το σύλλογο, ο οποίος αποδεδειγμένα προσφέρει στον Ελληνικό αθλητισμό;

Έτσι ακριβώς! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός έχει αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου οι οποίοι έχουν πάρει την πρόκριση ή κυνηγάνε να πάρουν την πρόκριση για την Ολυμπιάδα. Θεωρώ πως η στήριξη που δίνει ο Ολυμπιακός σε όλους τους αθλητές και σε εμένα προσωπικά και στους υπόλοιπους όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστια. Είμαι στον σύλλογο από το 2008 και μέχρι στιγμής θεωρώ ότι αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη δεν θα μπορούσα να βρεθώ στο σημείο που είμαι τώρα για να μπορώ να προετοιμάζομαι για μια Ολυμπιάδα. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζει τον αθλητή, όπως ο Ολυμπιακός. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδας στην Ελλάδα που να μπορούν να το κάνουν αυτό το πράγμα. Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει σε αυτό το επίπεδο που το κάνει ήδη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον κολυμβητή που έχει πολλές ανάγκες στην πλάτη του να έχει έναν τέτοιο σύλλογο. Και για το οικονομικό κομμάτι που είναι σημαντικό και για το πρακτικό αφού νιώθεις ότι έχεις τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου συλλόγου.  Ότι μπορεί να χρειαστεί ένας αθλητής το παρέχει ο Ολυμπιακός.

Κλείνοντας ένα μήνυμα για τον κόσμο του Ολυμπιακού που βοηθάει και αυτός με τη στήριξη που παρέχει κάθε χρόνο...

Θεωρώ πως ο κόσμος είναι ο κορμός μιας ομάδας. Έχοντας μια τέτοια πολύ γερή και δυνατή βάση, του κόσμου του, μπορεί συνεχώς να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει την ομάδα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι πάρα πολύς. Όπως και εγώ από μικρός που ήμουν Ολυμπιακός έτσι και συνεχίζω να είμαι και πάντα θα είμαι, αυτό δεν αλλάζει. Ο Ολυμπιακός γεννιέσαι ουσιαστικά και παραμένεις για πάντα. Πάντα θα υπάρχει κόσμος που θα στηρίζει ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του που μακάρι να μην υπάρχουν τέτοιες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έτσι η ομάδα θα μπορεί να κρατιέται σε υψηλό επίπεδο και να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που θέλει τη στήριξη του κόσμου. Καθώς είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα. Είναι μια καλή ευκαιρία και φέτος που είναι Ολυμπιακή χρονιά να παρακολουθήσει ο κόσμος κολύμβηση, διότι και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ψηλά το άθλημα και αξίζει να ανέβει ακόμα παραπάνω και στην Ελλάδα. Οι γονείς να μπορούν να στηρίζουν και αυτοί, να φέρνουν τα παιδιά στις πισίνες και πόσο μάλλον σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό που μπορεί να υποστηρίξει και όταν ανεβαίνουν επίπεδο. Το θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό παροτρύνω τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Η τεράστια προσφορά του Ολυμπιακού

    Η τεράστια προσφορά του Ολυμπιακού

    Το 1/3 της ελληνικής αποστολής, που έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα, προέρχονται από το Θρύλο.

  • Εξαιρετική παρουσία στην Κύπρο!

    Εξαιρετική παρουσία στην Κύπρο!

    Πολύ καλός ο απολογισμός του τμήματος κολύμβησης του Θρύλου στο "TSANIO INTERNATIONAL SWIM MEET". Ξεχώρισε ο Στέφανος Δημητριάδης!

BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ