Θρύλε σ' αγαπώ κι ας μου κάνεις γκέλες...
Πρεμιέρα χθες στην Euroleague για τον Ολυμπιακό και αυτή συνοδεύτηκε από την ήττα στη Μαδρίτη. Με τον Θρύλο να ελέγχει για περίπου 28 λεπτά το ματς. Αλλά σε τόσο υψηλό επίπεδο, σε μια έδρα όπως είναι αυτή της Ρεάλ, αυτό δεν φτάνει. Το έλεγαν στις τάξεις των πρωταθλητών, το είχαμε πει όλοι μας πριν το ματς. Ο ρυθμός και η άμυνα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του ματς. Τα θέματα των πρωταθλητών στο «Barclaycard Center» ήταν αρκετά. Ας τα βάλουμε σε μια σειρά.
Πρώτον: η λάθος νοοτροπία στο τέλος. Εκεί που η διαφορά από τους 10 πήγε στους 18. Με τους παίκτες του Θρύλου να μην έχουν καθαρό μυαλό και να μην μπορούν να σκοράρουν, για να κλείσει η ψαλίδα. Και στην άμυνα δέχθηκαν δύο τρίποντα από Ντόντσιτς και Γιούλ. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός είχε δύο χαμένο και 4 σουτ συνολικά σε εκείνο το σημείο. Αυτό δεν επιτρέπεται. Όταν έχεις ομάδα με βλέψεις, που θέλει να πάει στα πλέι οφ, στο Final-4, δεν «αφήνεις» τα ματς. Αλλά κοιτάς ως το τέλος, με καλύτερες επιλογές, να μειώσεις το σκορ, όχι αυτό να μεγαλώσει!
Δεύτερον: τα επιθετικά ριμπάουντ. Η Ρεάλ είχε 1 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά 9 στο δεύτερο. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός είχε 7 στο πρώτο και μόλις 3 στο δεύτερο. Ό,τι έκαναν καλά οι πρωταθλητές στο πρώτο ημίχρονο, το ακριβώς αντίθετο συνέβη στο δεύτερο. Όπως και συνολικά. Η Ρεάλ είχε 13 στο πρώτο και 26 στο δεύτερο, ενώ ο Θρύλος από 16 και 19, αντίστοιχα. Συνεπώς υπήρξε και έλλειψη ενέργειας και αλληλοκαλύψεων και block out και καθαρού μυαλού!
Τρίτον: η κακή άμυνα και τα ανόητα λάθη. Εκεί που το ματς ήταν στα μέτρα των «ερυθρολεύκων» (49-51) δέχθηκαν ένα σερί 9-0 και αυτό ήταν που στοίχησε στην ψυχολογία. Στο 58-53 ο Αγραβάνης έκανε φάουλ και δέχθηκε μια «ανόητη» τεχνική ποινή (61-53), έκανε ένα ακόμα φάουλ (62-53), με τη Ρεάλ να κάνει σερί 13-2! Αλλά και το σερί 12-2 στο φινάλε.
Τέταρτον: Η «απουσία» του Γκριν. Με 0/4 σουτ συνολικά (0/3 δίποντα στο πρώτο, 0/1 τρίποντο στο δεύτερο ημίχρονο) σε 15 λεπτά συμμετοχής. Με τον ίδιο στο δεύτερο ημίχρονο να μην κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να παίξει στο «ένας εναντίον ενός» και να φτιάξει μόνος του φάσεις για να σκοράρει. Αντίθετα, ένα σουτ κι αυτό από την περιφέρεια. Με χρόνο μοιρασμένο (7:46 στο πρώτο, 7:31 στο δεύτερο). Υστέρησε, και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Πέμπτον: Η κούραση των αρχηγών. Στο δεύτερο μέρος η άμυνα της Ρεάλ δεν άφησε τον Σπανούλη να δράσει με τον ίδιο τρόπο και τον περιόρισε. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον Πρίντεζη. Όταν αμφότεροι αγωνίζονται για περίπου 29 λεπτά, ενώ ο Γιούλ έχει παίξει 27, αυτό λέει πολλά. Το rotation και δεν έγινε και δεν απέδωσε από τον πάγκο.
Έκτον: Ο άγνωστος «Χ». Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τη ζημιά στον Ολυμπιακό την έκανε στο δεύτερο μέρος ο Λούκα Ντόντσιτς. Ο Σλοβένος είναι γκαρντ, αλλά έκανε άνω-κάτω την άμυνα του Ολυμπιακού με 8 πόντους, 3 επιθετικά ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Η άμυνα του Θρύλου δεν κατάφερε να τον περιορίσει και ο ίδιος βρήκε ελεύθερο πεδίο δράσης.
Έβδομον: ο ανέτοιμος Γιάνγκ. Το θέμα δεν είναι η αγωνιστική ετοιμότητα του Αμερικανού σέντερ. Το θέμα είναι η ψυχολογία του. Το «θηρίο» δεν είναι ακόμα έτοιμο, δεν πατά καλά στο παρκέ, σε ορισμένες φάσεις δείχνει φοβισμένο, ενώ έχει θέληση. Θα χρειαστεί ακόμα χρόνο, τουλάχιστον ένα μήνα για να είναι καλά. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για να τον περιμένει ο Ολυμπιακός. Εξ ου και οι σκέψεις-σενάρια για νέο σέντερ.
Όγδοον: Μιλουτίνοφ και Παπαπέτρου. Ο πρώτος δείχνει πώς δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το επίπεδο. Βάσει σωματοδομής, στα 8 λεπτά που έπαιξε θα έπρεπε να είχε δώσει κάτι παραπάνω από 2 πόντους με βολές και 2 ριμπάουντ. Είναι και επιρρεπής στα φάουλ. Ο δεύτερος ψάχνει το ρόλο του. Στο «3» υπάρχουν Παπανικολάου και Λοτζέσκι, στο «4» πίσω από τον Πρίντεζη ο Σφαιρόπουλος στην αφετηρία της σεζόν δίνει ευκαιρίες στον Αγραβάνη. Στη Μαδρίτη έπαιξε 11 λεπτά, ενώ ο «Πάπι» μόλις 3, τα τελευταία της αναμέτρησης με τη διαφορά στο +10 για τη Ρεάλ. Καλή η ενέργεια του Αγραβάνη στην άμυνα, αλλά ο Παπαπέτρου έχει μεγαλύτερο θράσος. Και πρέπει να έχει μεγαλύτερο χρόνο.
Τα θετικά στοιχεία...
Ο Ολυμπιακός είχε για κάτι λιγότερο από τρία δεκάλεπτα τον έλεγχο. Απέναντι σε μια ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό διαρκώς. Κατάφερε να φέρει το ματς στα μέτρα του. Εάν στο τέλος δεν δέχονταν το 8-0 θα μπορούσε να είχε κρατήσει τη Ρεάλ και κάτω από τους 80 πόντους. Κι αυτό θα ήταν επιτυχία. Στο πρώτο μέρος είχε μεγαλύτερο πλουραλισμό. Σκόραραν 8 παίκτες του, ενώ στο δεύτερο έξι. Αντίθετα, οι Μαδριλένοι πήραν πόντους από 9 παίκτες ανά ημίχρονο.
Είχε σε ένα ακόμα ματς τον Λοτζέσκι πρώτο σκόρερ, που δείχνει αναγεννημένος μετά την περσινή περιπέτεια με την υγεία του. Ο Μπιρτς έκανε δουλειά μέσα στη ρακέτα, αλλά δεν πήρε βοήθειες. Με 10 ριμπάουντ (4 στο πρώτο και 6 στο δεύτερο), αλλά χωρίς συμπαραστάτη. Από τα 10 επιθετικά της Ρεάλ, τα 7 τα πήραν οι Φερνάντεζ (4) και Ντόντσιτς (3)! Με δεύτερους ριμπάουντερ για τον Θρύλο, τους Σπανούλη και Μάντζαρη με 4 ο καθένας!
Ο «γνωστός» Λαμόνικα!
Τι να λέμε τώρα για τη διαιτησία! Δεν την ανέφερα παραπάνω για να μην νομίζει κανείς ότι αναζητώ άλλοθι για την ήττα. Όπως και να το κάνουμε, όμως, ήταν... ιδιαίτερη για ματς της Euroleague. Είχαμε και non call στη Μαδρίτη στη φάση με τον αιφνιδιασμό του Μάντζαρη που βρέθηκε, ξαφνικά, στο παρκέ χωρίς την μπάλα. Ακόμα και στην μπάλα δεν θα έδινε τζαρτζάρισμα ο ρέφερι, αλλά φάουλ! Δεν ήταν τελικά τυχαία η επιλογή του Λαμόνικα για το ματς. Εδώ υπήρξε φάση με τον Αγιόν να κόβει την μπάλα, ενώ εκείνη είχε χτυπήσει στο ταμπλό και 3 διαιτητές να μην την πάρουν χαμπάρι! Και αρκετά ακόμα... Θα έπρεπε να τα περιμένουμε από τη στιγμή που σφύριζε ο Ιταλός. Μια απορία την έχω, όμως... Ο Λάσο ήταν ευχαριστημένος από τη διαιτησία, ο Μπερτομέου που ήταν στις εξέδρες ήταν;
«Γλεντήστε» τον Παναθηναϊκό!
Όλα αυτά ανήκουν στο χθες. Διότι από σήμερα το μυαλό είναι στο ματς με τον Παναθηναϊκό, τη Δευτέρα στις 19:00. Με δύο μεγάλες διαφορές. Άλλο τα εκτός έδρας, άλλο τα εντός έδρας ματς. Και το βασικότερο. Στο ΣΕΦ θα παίξει «μπάλα» και ο λαός του Ολυμπιακού. Ο 6ος παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις αγωνιστικές υπηρεσίες. Να δώσει έξτρα ώθηση στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Κι αυτό είναι καταλυτικός παράγοντας σε ένα ντέρμπι. Ικανό να γείρει την... πλάστιγγα υπέρ των πρωταθλητών.
Απλά θα πρέπει ορισμένοι παίκτες να δείξουν βελτιωμένο πρόσωπο, με πρώτο και καλύτερο τον Γκριν. Είναι ένα ματς που του ταιριάζει απόλυτα! Διότι είναι παίκτης που μπορεί να ανέβει επίπεδο με τη βοήθεια της εξέδρας! Άλλη... ιστορία η αναμέτρηση της Δευτέρας και αυτό θα φανεί στο παρκέ του ΣΕΦ. Διότι με την παρότρυνση από την εξέδρα, θα δούμε μια ομάδα που δεν θα κάνει τα ίδια λάθη με τη Μαδρίτη. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν τι πρέπει να προσέξουν για να έρθει η νίκη. Και ας μας κάνουν μια χάρη ο Σπανούλης και τα άλλα παιδιά του Θρύλου. Να δώσουν παραπάνω από το 100% τους, για να «γλεντήσουν» για μια ακόμα φορά τον ΠΑΟ!
Υ.Γ.1 Ο Σπανούλης σταθερός δημιουργικά, 5 ασίστ ξανά. Πρέπει να επενδύσει ο Ολυμπιακός σε αυτό το στοιχείο.
Υ.Γ.2 Όταν είσαι άστοχος, δεν κάνεις κατάχρηση προσπαθειών. Το ακριβώς αντίθετο έκανε ο Παπανικολάου στη Μαδρίτη.
Υ.Γ.3 Το θέμα του ψηλού πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Με τον Γιάνγκ ανέτοιμο και τον Μιλουτίνοφ σε περιορισμένο ρόλο, η απόκτηση 5αριού είναι επιβεβλημένη.
Υ.Γ.4 Μέχρι απόψε πρέπει να έχει γίνει sold out για τη Δευτέρα. «Κολασμένη» ατμόσφαιρα, χωρίς το παραμικρό ευτράπελο!
Υ.Γ.5 Όταν σε πιστεύει ο προπονητής σου, όπως τον Αγραβάνη, δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη! Ειδικά σε καθοριστικά σημεία.
Υ.Γ.6 Από 10 επιθετικά ριμπάουντ και οι δύο ομάδες στη Μαδρίτη. Αλλά της Ρεάλ έκαναν την πραγματική ζημιά!
Υ.Γ.7 Εγώ πάντως θα ποντάρω Γκριν για πρώτο σκόρερ με τον ΠΑΟ. Έχει έξτρα κίνητρο, στο πρώτο του ματς σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ! Να παίξει και για τον κόσμο.










