ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το πεπρωμένο του Σπανούλη!

Το πεπρωμένο του Σπανούλη!
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Τι ζήσαμε για μια ακόμα φορά! Τελικά όταν λέμε ότι η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη πελάτισσα του Θρύλου στα Final-4, μόνο άδικο δεν έχουμε... Για μια ακόμα φορά στην τελική φάση της Euroleague, ο Ολυμπιακός νίκησε την ομάδα από τη Μόσχα. Και το κάνει με τρόπο που είναι κανονικό βασανιστήριο για τον αντίπαλο. Όλα αυτά είναι κι έργο του Βασίλη. Αφήνουν την αντίπαλη ομάδα να έχει το προβάδισμα. Την ίδια ώρα ο Span είναι άστοχος, χάνει τα σουτ, αλλά όταν φτάνει το καθοριστικό σημείο του ματς, τα τελευταία λεπτά δηλαδή, τι κάνει; Αρχίζει να φορτώνει το αντίπαλο καλάθι. Με δίποντα, με τρίποντα, βάζει τις βολές, δίνει ασίστ. Κοινώς, ο ηγέτης του Θρύλου λειτουργεί ως σεσημασμένος «εκτελεστής» και «σκοτώνει» την αντίπαλη ομάδα και την στέλνει για... ψυχοφάρμακα, για... τσάι, για κανένα... ούζο μπας και πνίξουν τον πόνο τους από το γλέντι!

Μια ακόμα φορά που έκανε τα... δικά του κόντρα στη ρωσική ομάδα. Και τι καλύτερο! Να την αποκαθηλώσει, την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο μεγαλύτερος γκαρντ της Ευρώπης, ο απόλυτος ηγέτης, ο killer του Ολυμπιακού. Την ομάδα του Ιτούδη. Έχει κι αυτό τη σημασία του, την αξία του. Γιατί το γράφω αυτό; Διότι πλέον έρχεται ένα ακόμα ματς με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θρύλος Vs Ομπράντονιτς. Πώς τα φέρνει η ζωή. Ο Βασίλης να παίρνει πριν μερικά χρόνια την απόφαση να αφήσει τον ΠΑΟ για να πάει στον Πειραιά και τον Θρύλο. Και τώρα να είναι έτοιμος να κατακτήσει μια ακόμα Euroleague. Και με τι αντιπάλους; Αρχικά τον Ιτούδη και την ΤΣΣΚΑ, τους οποίους νίκησε την Παρασκευή το απόγευμα. Και τώρα να έχει σειρά η Φενέρμπαχτσε και ο Σέρβος.

Ο Ολυμπιακός υπό την εξαιρετική τεχνική καθοδήγηση του Σφαιρόπουλου, έκανε ένα εξαιρετικό ματς. Όσοι θα μείνουν στο σκορ και την εξέλιξη της αναμέτρησης, χάνουν την ουσία. Κι αυτή είναι πώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν διαβάσει αυτό το ματς, με τους Ρώσους, πολύ καλύτερα σε σχέση με ό,τι έκαναν εκείνοι από την πλευρά τους. Και με κόντρα διαιτησία, να τα λέμε αυτά. Πολλές άκρως αμφισβητούμενες φάσεις που δεν είδαμε ριπλέι. Περίεργο αυτό, αλλά συμβαίνει!!! Ειδικά όταν η μια ομάδα που συμμετέχει στο ματς είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Εντελώς τυχαία...

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του, προετοίμασαν πάρα πολύ καλά τον Ολυμπιακό. Η άμυνα του Θρύλου ήταν προσαρμοσμένη στο παιχνίδι των Ρώσων. Και το μεγαλύτερο παράσημο από την άριστη συμπεριφορά και τις εξαιρετικές αντιδράσεις ήταν οι 7 ασίστ των Ρώσων που είχαν έπεσαν στο 1/3 από το μέσο όρο τους. Ο Θρύλος έκοψε τη δημιουργία της ρωσικής ομάδας. Λειτούργησε ιδανικά στο κομμάτι των ριμπάουντ. Σε όλα τα δεκάλεπτα, αλλά και συνολικά. Έκλεισε το ματς με +8 (43-35) και +9 (19-10) στα επιθετικά. Έβαλε πολλά μεγάλα σουτ σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ που είχε 37,5% στο τρίποντο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 42.4% και +8 (14-6) εύστοχα τρίποντα.

Το πλάνο ήταν να αφήσουν μεν χώρο σε Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, αλλά να... πειράξουν το μυαλό των δύο τελευταίων. Οι οποίοι –βάσει πλάνου από τον Θρύλο- πήγαιναν στο «ένας εναντίον ενός», αλλά με ψηλό παίκτη. Και στα καθοριστικά σημεία έχασαν σημαντικά σουτ, πήραν βιαστικές και βεβιασμένες προσπάθειες και την πάτησαν! Και να σκεφτείτε ότι δύο φορές μέσα στο ματς βρέθηκαν με διαφορά +10, αλλά αυτό έγινε στα σημεία που ο Ολυμπιακός ήταν λίγο άστοχος. Όταν το ρύθμισε αυτό, το ματς γύρισε και μπήκε στο σωστό... δρόμο για να έρθει μια ακόμα νίκη κόντρα στην πελάτισσα των Final-4.

Δεν ήταν μονάχα ο Σπανούλης που με το τεράστιο του τρίποντο, 1:53 για το τέλος, έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά με 74-73. Ήταν ο Γκριν που έκανε το 79-73 με ένα τρίποντο αλά Σπανούλη στα 0:41! Ο Αγραβάνης με το buzzer beater στο τέλος του ημιχρόνου. Ο Μάντζαρης με το αντίστοιχο στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Παπανικολάου με τα μεγάλα σουτ στην 3η περίοδο που έκαναν τη διαφορά. Και βέβαια ο Πρίντεζης που έκανε μεγάλη δουλειά και πάλι, με το ποστάρισμα και τα κερδισμένα φάουλ. Και οι τρεις σέντερ που προσέφεραν τα μέγιστα. Και Μιλουτίνοφ και Μπιρτς και Γιάνγκ. Σημαντικότατος και ο Παπαπέτρου, γιατί κανείς δεν υστέρησε. Και έτσι ήρθε αυτό το 82-78.

Αυτά έγιναν την Παρασκευή. Πάμε στα... φρέσκα, τα καινούργια. Κυριακή βράδυ αντίπαλος η Φενέρμπαχτσε στον μεγάλο τελικό. Μια ακόμα παρουσία του Θρύλου τα τελευταία χρόνια στο ματς που κρίνει την κούπα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας διεκδικούν την 4η Euroleague τους, μετά από εκείνη του 1997 στη Ρώμη, του 2012 στην αγαπημένη του Πόλη και του 2013 στο Λονδίνο! Ματς δύσκολο κι αυτό, αλλά σάμπως δεν ήταν κι αυτό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Απλά ο Ολυμπιακός έκανε μια ιδανική προετοιμασία με την αναμέτρηση κόντρα στους Ρώσους για το ματς με τους Τούρκους. Διότι οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν και τη διαιτησία. Και τώρα ο Ολυμπιακός και ο Σπανούλης αντίπαλος του Ομπράντοβιτς και της ομάδας του.

Ο Σέρβος κάνει σχετικά μικρό rotation. Κι αυτό ίσως να αποδειχθεί σημαντικό στοιχεία στην πορεία και την εξέλιξη του τελικού. Από την άλλη, οι πρωταθλητές Ελλάδας ξέρουν πώς δεν είναι το φαβορί, όταν ο τελικός γίνεται στην Κωνσταντινούπολη κόντρα σε μια τουρκική ομάδα. Είναι σαν να δίνει τον τελικό εκτός έδρας. Όπως το 2015 στη Μαδρίτη. Αλλά το πάθημα έγινε μάθημα. Και ο φετινός Θρύλος «χτίστηκε» έτσι από τον Σφαιρόπουλο για να είναι δυνατός -ίσως και περισσότερο- μακριά από το ΣΕΦ, στις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης! Οπότε η ομάδα ξέρει τι την περιμένει.

Και με βάση το στιλ παιχνιδιού της Φενέρμπαχτσε, η τουρκική ομάδα ταιριάζει παραπάνω στον Θρύλο, από ό,τι θα συνέβαινε με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ομάδες που παίζουν αντίστοιχο, παρόμοιο μπάσκετ. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά, ο9ι προπονητές το ίδιο και μυστικά δεν μπορούν να υπάρξουν. Οπότε το μοναδικό που μένει είναι η εφαρμογή του πλάνου και τότε θα είμαστε καλά. Εξάλλου, όπως είχα γράψει πριν λίγο καιρό. Ο Ολυμπιακός... αουτσάιντερ! Τον Σπανούλη τον ρωτήσατε; Γιατί αυτός ο τυπάρας πάντα λέει την τελευταία λέξη και φυλά το καλύτερο για το φινάλε!

Υ.Γ. 1 Για 38 λεπτά δεν είχε τρίποντο. Τα έβαζαν οι συμπαίκτες του. Ένα έφτανε... Αλλά τι ένα ήταν αυτό! Προσπέρασμα με τον Kill Bill και... Άντε γειά!

Υ.Γ. 2 Σούπερ Παπανικολάου για μια ακόμα φορά φέτος. Με 14 πόντους, 9 ριμπάουντ... Και την Κυριακή, ανήμερα της γιορτής του, θα είναι ξανά «κλειδί» στον τελικό...

Υ.Γ. 3 Στις μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού φέτος, ο Μάντζαρης δήλωσε παρών! Κάνε το για μια φορά ακόμα Βαγγέλη και με την Φενέρμπατσε...

Υ.Γ. 4 Αυτό με την ΤΣΣΚΑ και τη διαιτησία δεν υπάρχει. Σε ένα ματς με σχεδόν ίδια φάουλ από τις δύο πλευρές είχε +11 βολές! Τι να λέμε τώρα...

Υ.Γ. 5 Το πάθος στην άμυνα των παικτών του Θρύλου ήταν όλα τα λεφτά. Όταν βλέπεις ακόμα και τον Σπανούλη να κάνει βουτιά για την μπάλα, καταλαβαίνεις τι θα συμβεί...

Υ.Γ. 6 Μια τόσο μεγάλη επιτυχία με μόλις 31,4% στα δίποντα. Το μοναδικό που πρέπει να βελτιώσει ο Ολυμπιακός στον τελικό. Τις επιλογές από μέση απόσταση και τα ποσοστά του.

Υ.Γ. 7 Η νίκη έχει πολλές παραμέτρους. Μια από αυτές ήταν και ο λαός του Θρύλου. ΣΕΦ έκανε την «SINAN ERDEM DOME». Μια μάχη έμεινε ακόμα μάγκες. Πιο δυναμικά την Κυριακή.

 
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ