ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Κυρώσεις της Ουκρανίας στον Ιβάν Σαββίδη

Κυρώσεις της Ουκρανίας στον Ιβάν Σαββίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στη λίστα με 2500 φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες στην πλειοψηφία τους, που η Ουκρανία χαρακτηρίζει ανθρώπους του Πούτιν και τους επιβάλλει αυστηρές κυρίως οικονομικές κυρώσεις. Ζητά μάλιστα από την ΕΕ να τους «τιμωρήσει» με τον ίδιο τρόπο.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, «λουκέτο» σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και απαγόρευση επενδύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ των αυστηρών οικονομικών, κυρίως, κυρώσεων που επιβάλλει η Ουκρανία σε 2.500 Ρώσους επιχειρηματίες και τραπεζίτες τους οποίους θεωρεί ανθρώπους του Πούτιν.

Στη λίστα βρίσκεται και ο γνωστός για την επιχειρηματική δραστηριότητα του στην Ελλάδα Ιβάν Σαββίδης, οι σχέσεις του οποίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απασχολήσει πολλάκις τον διεθνή Τύπο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η στάση του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς, που είχε ευχαριστήσει προσωπικά τον Σαββίδη για δωρεά οχημάτων και γεννητριών.

Κυρώσεις σε 2.507 πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Πούτιν

Για απόφαση του προέδρου Ζελένκι να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για κυρώσεις κατά του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου μιλούν τα ουκρανικά μέσα.

Την είδηση φιλοξενεί και ο διεθνής Τύπος, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση αυτή για κυρώσεις σε 2.507 φυσικά πρόσωπα και 1.374 νομικά πρόσωπα, κυρίως Ρώσων, ήρθε εν μέσω επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα, μετά την κλιμάκωση που φαίνεται να έχει αποφασίσει ο Πούτιν.


Εστιάζουν ακόμη στο ότι σύμφωνα με τα διατάγματα που υπεγράφησαν, ζητήθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κυρώσεων και να θέσει το θέμα της θέσπισης παρόμοιων περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων βρίσκονται στην ουκρανική λίστα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ονομάτων των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, εκτός από αυτό του Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, Αλίσερ Ουσμάνοφ, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, και η Yekaterina Tikhonova, κόρη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, στρατιωτικό προσωπικό και ρωσικά νομικά πρόσωπα. Κυρώσεις επιβάλλονται και σε εταιρείες της Λευκορωσίας.

Για δέκα χρόνια οι κυρώσεις στον Σαββίδη

Ειδικότερα, στο επίσημο έγγραφο για την επέκταση των κυρώσεων, απόφαση που τίθεται σε ισχύ με το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2022 αριθμ. 727/2022 σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται:

«Savvidi Ivan Ignatovich (Savvidy Ivan Ignatievich, Savvidi Ivan), γεννημένος στις 27 Μαρτίου 1959, πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, πληροφορίες σύμφωνα με το Ενιαίο Κρατικό Μητρώο Φορολογουμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ακολουθούν τα περιοριστικά μέτρα που του επιβάλλονται για 10 έτη:

1) δέσμευση περιουσιακών στοιχείων – προσωρινή στέρηση του δικαιώματος χρήσης και διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τα οποία ένα τέτοιο πρόσωπο μπορεί άμεσα ή έμμεσα (μέσω άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων) να προβεί σε ενέργειες ταυτόσημο ως προς το περιεχόμενο με την άσκηση του δικαιώματος διάθεσής τους.
2) περιορισμός των εμπορικών εργασιών (πλήρης τερματισμός).
3) περιορισμός, μερική ή πλήρης παύση της διέλευσης πόρων, πτήσεων και μεταφοράς μέσω του εδάφους της Ουκρανίας (πλήρης παύση)·
4) πρόληψη της απόσυρσης κεφαλαίων εκτός Ουκρανίας.
5) αναστολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων.
6) ακύρωση ή αναστολή αδειών και άλλων αδειών, η λήψη (διαθεσιμότητα) των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση συγκεκριμένου τύπου δραστηριότητας, ιδίως την ακύρωση ή την αναστολή ειδικών αδειών για χρήση υπεδάφους.
7) απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικοποιήσεις, μίσθωση κρατικής περιουσίας από κατοίκους ξένου κράτους και πρόσωπα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από κατοίκους ξένου κράτους ή που ενεργούν προς το συμφέρον τους.
8) απαγόρευση ή περιορισμός εισόδου ξένων μη στρατιωτικών πλοίων και πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, στα εσωτερικά ύδατα, στα λιμάνια και αεροσκάφη της στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή προσγείωση στο έδαφος της Ουκρανίας (πλήρης απαγόρευση)·
9) απαγόρευση έκδοσης αδειών και αδειών της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας για επενδύσεις σε ξένη χώρα, τοποθέτηση αξιών νομισμάτων σε λογαριασμούς και καταθέσεις στο έδαφος ξένης χώρας.
10) αναστολή της έκδοσης αδειών, αδειών εισαγωγής στην Ουκρανία από ξένη χώρα ή εξαγωγής συναλλαγματικών αξιών από την Ουκρανία και περιορισμός των αναλήψεων μετρητών για κάρτες πληρωμής που εκδίδονται από κατοίκους ξένης χώρας.
11) απαγόρευση μεταφοράς τεχνολογιών, δικαιώματα σε αντικείμενα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
12) στέρηση κρατικών βραβείων της Ουκρανίας, άλλες μορφές αναγνώρισης.
13) απαγόρευση απόκτησης κυριότητας οικοπέδων.

Πηγή: ereportaz.gr

 

PHOTO GALLERY

Κυρώσεις της Ουκρανίας στον Ιβάν Σαββίδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ