ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Κόκκινη "μαγεία" στην Ευρώπη!

Κόκκινη
Αρθρογράφος: Νίκος Σαββίδης
ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Ο Ολυμπιακός είναι, αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος της Ελλάδας, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Δεν το λέμε εμείς, αποδεικνύεται κάθε χρόνο, με όλους τους τρόπους.

Το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά. Τα τμήματα βόλεϊ του Θρύλου, σε άντρες και γυναίκες, συμμετείχαν σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, αυτούς του Cev Challenge Cup, με τα κορίτσια του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς να τα καταφέρνουν κόντρα στην Μπούρσα, στην Τουρκία, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο. Αυτό, ήταν το 14ο ευρωπαϊκό που προστέθηκε στην σπουδαία τροπαιοθήκη του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου.

Συνολικά τα 14 τρόπαια που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, είναι σε ποδόσφαιρο (Βαλκανικό κύπελλο), μπάσκετ (3 πρωταθλήματα Ευρώπης και 1 Διηπειρωτικό κύπελλο), βόλεϊ Ανδρών (2 κύπελλα Κυπελλούχων), βόλεϊ Γυναικών (1 Challenge Cup), πόλο Ανδρών (1 πρωτάθλημα Ευρώπης και 1 Σούπερ Καπ), πόλο Γυναικών (1 Euroleague, 1 Len Trophy και 1 Σούπερ Καπ), αλλά και πάλη Ανδρών (1 Cela Cup).

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
* Βαλκανικό Κύπελλο (1): 1963

Το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων διήρκησε τρία χρόνια (1961-63) και σε αυτό μετείχαν οκτώ σύλλογοι των βαλκανικών κρατών. Η διεξαγωγή του γινόταν σε δύο ομίλους, με βαθμολογία. Το 1963, λοιπόν, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στον πρώτο τελικό με 1-0 επί της Λέφσκι Σόφιας, χάρη σε τέρμα του Γιώργου Σιδέρη, στο 37' και ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς (Ιορντάνοφ 20'). Στον τρίτο και τελευταίο τελικό, όμως, χάρη σε γκολ του Δημήτρη Στεφανάκου (87') που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα (1-0), η κούπα κατέληξε στο Λιμάνι.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρωταθλήματα Ευρώπης (3): 1997, 2012, 2013

Η... αρχή έγινε το 1997, στη Ρώμη. Θυμίζουμε, ο Θρύλος του Ντούσαν Ίβκοβιτς επικράτησε στον τελικό με 73-58 της πανίσχυρης Μπαρτσελόνα, κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του τμήματος.

Από τότε, πέρασαν 15 χρόνια μέχρι οι «ερυθρόλευκοι» να φτάσουν ξανά στον τελικό της διοργάνωσης και να το σηκώσουν. Ωστόσο, αυτό που έγινε το 2012, στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα «σβήσει» ποτέ από τις μνήμες κανενός, όσα χρόνια και αν περάσουν. Η ομαδάρα και πάλι επί θητείας του Σέρβου κόουτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, στην τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών, με μπροστάρη τους Σπανούλη, Πρίντεζη και τα άλλα παιδιά, επικράτησε, με μυθική ανατροπή, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, επικρατώντας με 62-61 χάρη στο... πεταχτάρι του «Πριντ», έπειτα από ασίστ του Kill Bill. Μία κίνηση που χαρακτηρίζει τον κορυφαίο πάουερ φόργουορντ μέχρι και σήμερα.

Μία χρονιά αργότερα, το 2013, στο Λονδίνο, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το back to back στην Ευρωλίγκα, κατακτώντας το ευρωπαϊκό και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Για του λόγου το αληθές, επικράτησε της Ρεάλ με 100-88, ολοκληρώνοντας με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τη συνολική διαδρομή του στη διοργάνωση, έχοντας παίξει παράλληλα τρομερό μπάσκετ.

Διηπειρωτικό Κύπελλο (1): 2013

Την ίδια σεζόν, μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν σε διπλά ματς την Πινέιρος Σκάι για το Διηπειρωτικό κύπελλο, καταφέρνοντας να τη νικήσουν και τις δυο φορές. Όσον αφορά στο πρώτο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο επικράτησαν με 81-70, ενώ στο δεύτερο επιβλήθηκαν των Βραζιλιάνων με το ευρύ 86-69, κατακτώντας το συγκεκριμένο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος.

ΒΟΛΕΪ
Άνδρες
Κύπελλo Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1996

Τη σεζόν 1995-96, το Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων διεξήχθη στο ΣΕΦ, με τον Θρύλο να αντιμετωπίζει στον τελικό την Μπάγερ Βούπερταλ. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχοντας τους παίκτες του σε μεγάλη μέρα, αλλά και τον πύρινο λαό δίπλα του που γέμισε το γήπεδο, επικράτησε με 3-2 σετ των Γερμανών και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Top Teams Cup (1): 2005

Εννέα χρόνια αργότερα, το 2009, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στον τελικό του Final 4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων, την Όρτεκ Νεσελάντε με 3–0 σετ (25–23, 25–18, 25–23), κατακτώντας τον δεύτερο ευρωπαϊκό τους τίτλο εν μέσω αποθέωσης.

Γυναίκες
Challenge Cup (1): 2018

Αυτό είναι το πιο... φρέσκο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος. Οι κοριτσάρες του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς επικράτησαν της Μπούρσα, στην Τουρκία, με 3-1 σετ, ανατρέποντας το σκορ του πρώτου ματς στο Ρέντη (2-3) και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος.

ΠΟΛΟ
Άνδρες
Πρωτάθλημα Ευρώπης (1): 2002

Την εν λόγω σεζόν, 2001-02, με τον Ούγγρο κόουτς, Ζόλταν Κάσας, στον πάγκο του Ολυμπιακού, η ομάδα κέρδισε το Πρωτάθλημα Ευρώπης, στη Βουδαπέστη, νικώντας με 9-7 την Χόνβεντ στον τελικό του Champions League.

Σούπερ Καπ Ευρώπης (1): 2002
Ήταν 25 Μαΐου 2002, όταν ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης. Μετά τον θρίαμβο επί της Χόνβεντ, οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν την ουγγρική Βάσας, στον τελικό του Super Cup Ευρώπης, στην Βουδαπέστη. Συγκεκριμένα, ο Θρύλος κατάφερε να επικρατήσει με 6-5 και να στεφθεί Υπερ-πρωταθλητής Ευρώπης, γράφοντας ιστορία.

Γυναίκες
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 2014 (Len Trophy)

Τα κορίτσια του Χάρη Παυλίδη, αφού πρώτα επικράτησαν στον ημιτελικό του Final-4 του LEN Trophy με 8-5 της Κίνεφ Κίρισι, υπέταξαν στον τελικό την ιταλική Φιρέντσε με 10-9, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.

Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1): 2015 (Euroleague)

Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη, παρουσιάζοντας εξαιρετική εικόνα στη διοργάνωση, κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague. Για του λόγου το αληθές, οι «ερυθρόλευκες» βρήκαν απέναντι τους την πανίσχυρη Σαμπαντέλ, την οποία κατάφεραν να κερδίσουν με 10-9 στο κατάμεστο Παπαστράτειο. Ο Θρύλος ήταν πίσω στο σκορ με 8-9, αλλά με δύο τέρματα της αρχηγού, Φιλιώς Μανωλιουδάκη, διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

Σούπερ Καπ Ευρώπης (1): 2015

Μετά την κατάκτηση του LEN Trophy και της Euroleague, η ομαδάρα του Χάρη Παυλίδη «λύγισε» την Πάντοβα με το ευρώ 10-6, στο «φλεγόμενο» Παπαστράτειο και πρόσθεσε έναν ακόμη τίτλο στην ιστορία του τμήματος του συλλόγου.

Πάλη
Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Cela Cup) Ανδρών (1): 2006

Το 2006, η ομάδα ελληνορωμαϊκής πάλης του Ολυμπιακού κατέκτησε την πρώτη θέση στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Cela Cup, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Σρέντζανιν της Σερβίας. Συγκεκριμένα, ο Θρύλος επικράτησε στον τελικό του Cela Cup με 4-2 της κροατικής Βιντίγια και κατέκτησε τον τίτλο. Να σημειωθεί ότι προπονητής της ομάδας ήταν ο Σάββας Κούζηλος, ενώ τις νίκες πέτυχαν οι Ντράγκοσλαβ Μπράνκοφ (2-1 τον Ντάλιμπαρ Γέρετς στα 55 κιλά), Χρήστος Γκίκας (2-0 τον Πέταρ Ζόρετς στα 66 κιλά), Ξενοφών Κουτσιούμπας (2-1 τον Μίτια Σέντμσκ στα 120 κιλά) και Γιώργος Κουτσιούμπας (2-1 τον Ντένι Λίπιτς στα 96 κιλά).

 
BetMarket 728x90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ