ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ολυμπιακός: «Απαγωγή, ομηρία και βασανιστήρια κατά των φιλάθλων»

Ολυμπιακός: «Απαγωγή, ομηρία και βασανιστήρια κατά των φιλάθλων»

Θέση για όσα έγιναν στα στου Ρέντη πήρε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε ο γενικός γραμματέας και νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου, Δημήτρης Νάκος.

Ο νομικός εκπρόσωπος των «ερυθρόλευκων» αναφέρθηκε στις μαζικές προσαγωγές που έκανε η αστυνομία, μιλώντας για απαγωγές και βασανιστήρια. Παράλληλα, έκανε κάλεσμα στον κόσμο του Ολυμπιακού που υπέστη αυτή την τραγική αντιμετώπιση από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη, δήλωσε: «έγιναν νέες συλλήψεις, η αστυνομία έκανε την δουλειά της και βρήκε τον δράστη. Η αστυνομία δεν βρήκε τον δράστη από το φιάσκο να συλλάβει 424 άτομα. Μια συγνώμη από τους αξιωματικούς της αστυνομίας δεν έχουμε ακούσει. Μιλάμε για απαγωγή, για ομηρία για βασανιστήρια κατά των οπαδών μας».

O Δημήτρης Νάκος ανέφερε επίσης: «Θα προβούμε σε αγωγές και σε μηνύσεις και καλούμε όλους όσοι υπέστησαν βία από τους αστυνομικούς να έρθουν μαζί μας. Όταν ξαναγίνουν επεισόδια, η αστυνομία πως θα αντιδράσει; Θα συλλάβει 10.000 άτομα; Αν δεν το κάνουν... θα ξεφτιλιστούν. Αν το κάνουν, εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε συγγνώμη. Τους προκαλούμε... την επόμενη φορά σε επεισόδια να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να περικυκλώσουν ένα ολόκληρο γήπεδο και να τους προσάγουν όλους. Η αστυνομία της αθλητικής βίας, μπήκαν ανάμεσα στα παιδιά και τους ματατζήδες για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Υπήρχαν αστυνομικοί που έκαναν καλά της δουλειά τους».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δημήτρης Νάκος:

«Πριν ξεκινήσουμε, δηλώνουμε σαν Ολυμπιακός, την αμέριστη συμπαράστασή μας, στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού για τον σοβαρό τραυματισμό που έχει υποστεί.  Να πούμε, ότι εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει άλλο θύμα. Δηλώνουμε τα συλλυπητήρια μας και στις οικογένειες όλων των θυμάτων, όπως της ΑΕΚ, του οπαδού του Άρη. Ελπίζουμε, αυτό να είναι το τελευταίο γεγονός που συνέβη».

«Όλο αυτό τον καιρό, ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο του Ολυμπιακού, το Ρέντη, ένεκα του αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Λόγω των ημερών της μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όλες αυτές οι ημέρες είναι επικίνδυνες, ένεκα των υποθέσεων που δέχονται οι αστυνομικές δυνάμεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, αναβλήθηκαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, ΑΕΚ-Άρη στο Κύπελλο. Εμείς, ζητήσαμε, γιατί δεν είχαμε το δικαίωμα να το αναβάλουμε,  να μη γίνει αυτός ο αγώνας, γιατί υπήρχε ο φόβος κάποιων επεισοδίων. Δεν εισακούστηκε, η αστυνομία είπε ότι μπορεί να διευθύνει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Τα επεισόδια, επειδή λένε ότι έγιναν στο πάρκινγκ και έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού, σημειώθηκαν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από το γήπεδό μας και ενώ έχει ξεκινήσει ο αγώνας, έχουν μπει δηλαδή οι θεατές στις θέσεις τους, έχει διεξαχθεί το πρώτο σετ, το οποίο έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ, μια ομάδα 50 μπαχαλάκηδων, ακριβώς όπως το λέω, 50 μπαχαλάκηδων, αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι, που επιτίθενται κατά των αστυνομικών εκμεταλλευόμενοι μαζικές συναθροίσεις και αθλητικές εκδηλώσεις, ζούμε σε αυτή την κοινωνία, αυτό το φαινόμενο της έξαρσης της βίας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στην Ελλάδα ρίχνουμε το μπαλάκι των ευθυνών στις ομάδες, στους ιδιοκτήτες των ομάδων, να περιορίσουν ή να πιάσουν αυτούς τους κακοποιούς, γιατί πρόκειται για κακοποιά στοιχεία. Δηλαδή την ευθύνη δεν την έχει το κράτος στην Ελλάδα, ούτε η αστυνομία, την έχουν οι ομάδες. Αυτοί, λοιπόν, οι 50 μπαχαλάκηδες επιτέθηκαν σε μια διμοιρία 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο, προξένησαν αυτό που προξένησαν, το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού και εν συνεχεία, οι περισσότεροι εξ αυτών τράπηκαν σε φυγή. Αν κάποια εξ αυτών μπήκαν ή δεν μπήκαν στο γήπεδο, εμείς, σαν διοίκηση του Ερασιτέχνη, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Έχει γίνει, λοιπόν, εκεί ένα συμβάν, έχει λήξει το συμβάν 500 μέτρα από το γήπεδο και ενώ διεξάγεται το δεύτερο σετ, η αστυνομία κάνει αλόγιστη χρήστη δακρυγόνων στο πάρκινγκ του γηπέδου, χωρίς να σημειώνεται το παραμικρό επεισόδιο, είτε να έχει σημειωθεί σε προγενέστερο χρόνο, είτε εκείνη τη στιγμή που κάνουν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώτου διαιτητή του αγώνα βόλεϊ και της διοίκησης του Παναθηναϊκού, που υπήρξε μια ολιγόλεπτη διακοπή του παιχνιδιού, ένεκα της χρήσης δακρυγόνων που είχε γίνει και της ατμόσφαιρας μέσα στο γήπεδο. Ο διαιτητής, κ. Γεροθόδωρος είπε ‘εγώ δεν μπορώ να διακόψω τον αγώνα, γιατί δεν έχουν γίνει επεισόδια ούτε μέσα στο γήπεδο, ούτε εκτός γηπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, όπως επιτάσσει ο αθλητικός νόμος, δεν έχουν κινδυνέψει αθλητές, παράγοντες μέχρι εκείνη τη στιγμή, άρα δεν μπορώ να ζητήσω την οριστική διακοπή του αγώνα’. Βέβαια, εν συνεχεία, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, χωρίς καμία ουσία, αναγκάστηκε ο διαιτητής, μετά από μία ώρα περίπου, να διακόψει τον αγώνα. Τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν σε εμάς, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι: Για ποιο λόγο η αστυνομία δεν σταμάτησε τους δράστες όταν τους είδε να της επιτίθενται, για ποιο λόγο δεν τους συλλάβανε όταν τράπηκαν σε φυγή και τους άφησαν να διαφύγουν οι περισσότεροι εξ αυτών και για ποιο λόγο έκαναν χρήση δακρυγόνων έξω από το γήπεδο»;

«Έχει συμβεί, λοιπόν, ό,τι έχει συμβεί 500 μέτρα μακριά από το γήπεδό μας και από εκεί και πέρα, για αυτό γίνεται αυτή συνέντευξη Τύπου, ξεκινάει η λογική του παραλόγου, καταλύεται κάθε έννοια της δημοκρατίας, όπως ακριβώς σας το λέω, ερχόμαστε σε παλιές εποχές, περικυκλώνεται ένα ολόκληρο γήπεδο. Αποφασίζει η αστυνομία να περικυκλώσει ένα ολόκληρο γήπεδο, συνεχίζοντας να κάνει χρήση δακρυγόνων. Και όχι μόνο αυτό, καλεί κι άλλες δυνάμεις, ότι αστυνομική δύναμη υπήρχε στην Αττική, την κάλεσε στο Ρέντη. Μάλιστα, μπροστά μου, φώναξαν να έρθουν και από το ΟΑΚΑ, από τον ευρωπαϊκό αγώνα μπάσκετ. ‘Κατεβάστε κι αυτές τις δυνάμεις στο Ρέντη’ χωρίς να έχει καταλάβει κανένας το γιατί. Γίνεται, λοιπόν, χρήση δακρυγόνων, έχουν βγει κάποια έξω, κάποιοι είναι μέσα. Μετά από δύο ώρες, έχουμε αυτό το ακραίο ‘να φύγουν τα γυναικόπαιδα’. Δεν ξέρω ποιος έδωσε αυτή την εντολή».

«Επίσης, οι δημοσιογράφοι αυτοί, που είναι πάρα πολύ ευαίσθητοι, δεν είδα να αναδεικνύουν ένα πολύ σοβαρό γεγονός που συνέβη σε συνάδελφό τους, στον συνάδελφο της ΕΡΤ που μετέδιδε τον αγώνα, που βγήκε έξω και χτυπήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Το ακούσατε αυτό από κανέναν; Και πρόκειται για συνάδελφό σας, σας κοιτάω στα μάτια. Εγώ δεν το άκουσα, αλλά το βίωσα. Υπάρχει καταγγελία από την ΕΣΗΕΑ, ότι χτυπήθηκε δημοσιογράφος στο γήπεδο από αστυνομικές δυνάμεις. Δεν έχω δει κάποια εκπομπή να αναφέρεται σε αυτό».

«Δήλωση σημερινή σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, μιλάω για μεγάλα κανάλια. Ο κ. Πάκος είπε ‘συγχαρητήρια για την επιχείρηση και για την εντολή που έδωσαν να συλλάβουν όλο το γήπεδο, από αυτή την επιχείρηση συνελήφθη ο δράστης’. Ψέμα. Ψέμα ασύστολο! Τουλάχιστον για αυτούς που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Γιατί οι 423 αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας μόνο κρατήθηκε, Γεωργιανός, για μια απόφαση που εκκρεμούσε εις βάρος του. Άρα και αυτός που λένε ότι συλλάβανε από τη διαδικασία, αφέθηκε ελεύθερος. Εκ των υστέρων, γιατί πολλοί δεν το γνωρίζετε, έγιναν νέες προσαγωγές στο Ανθρωποκτονιών, μαζέψανε στοιχεία, πήραν κάποιες πληροφορίες, αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας και μετά από δυο μέρες, συνέλαβαν τον άνθρωπο. Άρα μην μας λένε και μας κουνάνε το δάκτυλο ότι από αυτή την επιχείρηση, από αυτό το φιάσκο βρέθηκε ο δράστης».

«Να έρθουμε τώρα στο φιάσκο της αστυνομίας, που μέχρι τώρα που μιλάμε, μια συγγνώμη δεν έχουμε ακούσει. Γιατί πρόκειται όχι για προσαγωγή, γιατί η διάρκειά της είναι 3-4-5 ώρες το πολύ. Εδώ μιλάγαμε για μια διάρκεια 30 και πλέον ωρών, μιλάμε για απαγωγή, μιλάμε για ομηρία, μιλάμε για βασανιστήρια. Στην Πέτρου Ράλλη ένας από αυτούς χτύπησε στο κεφάλι έναν νεαρό, χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς να μιλήσει το παιδί. Θεωρούμε από εδώ και πέρα, ότι η εισαγγελία Πειραιά και η αστυνομία θα πράξει τα δέοντα».

«Όλο το βράδυ έχουμε καταγγελίες, ότι τους βαρούσαν και τους βασάνιζαν ασύστολα. Εμείς, λοιπόν, ως Ολυμπιακός θα βγάλουμε και νεότερη ανακοίνωση, καλούμε όσα παιδιά, όσοι πατεράδες έχουν υποστεί κάποια βία, θα κάνουμε μια συνάντηση με το νομικό επιτελείο το δικό μας και θα προβούμε στα νόμιμα. Θα κάνουμε και μηνυτήριες αναφορές και αγωγές για το βασανισμό αυτών των αθώων ανθρώπων. Μας έχουν στείλει αμέτρητα μηνύματα με όσα έγιναν, μαρτυρίες. Για αυτά άραγε έχουν ενημερωθεί οι δημοσιογράφοι, οι ανώτατοι αξιωματικοί; Θα γίνει κάποια ΕΔΕ; Αυτοί που προσάχθηκαν δεν ήταν αυτοί οι 50 μπαχαλάκηδες, οι περισσότεροι φύγανε. Ήταν χορηγοί του Ερασιτέχνη, της ΚΑΕ, άνθρωποι της διοίκησης και οι οικογένειές τους, δημοσιογράφοι που έκαναν το λάθος να έρθουν στο γήπεδο ξεχνώντας τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα, παιδιά ηλικίας 15-16 ετών. 15χρονα πήγαν να δουν αγώνα βόλεϊ με τον πατέρα τους και βρέθηκαν σεσημασμένοι. Αυτά τα παιδάκια, πλέον, θα είναι σεσημασμένα για όλη τους τη ζωή, χωρίς λόγο».

Κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου αθλητισμός στην Ελλάδα. Εμείς τους μπαχαλάκηδες, που προκαλούν όλα αυτά, δεν τους θέλουμε στο γήπεδο. Εμείς, θέλουμε τις υγιείς φιλάθλους και η Πολιτεία, με αυτά που κάνει, διώχνει τους υγιείς φιλάθλους.

Θα προβούμε σε αγωγές και σε μηνύσεις και καλούμε όλους όσοι υπέστησαν βία από τους αστυνομικούς να έρθουν μαζί μας. Όταν ξαναγίνουν επεισόδια, η αστυνομία πώς θα αντιδράσει. Αυτοί οι 50-100 εκμεταλλεύονται τις αθλητικές εκδηλώσεις και κάνουν επεισόδια. Αν ξαναγίνουν επεισόδια; Θα συλλάβουν 10.000 άτομα; Στα Εξάρχεια έχουν κάνει ποτέ τόσες μαζικές προσαγωγές; Αν δεν το κάνουν θα ξεφτιλιστούν. Αν το κάνουν εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε συγγνώμη.

Τους προκαλούμε στην επόμενη φορά, στα επεισόδια να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να περικυκλώσουν ένα ολόκληρο γήπεδο και να τους προσαγάγουν όλους. Η αστυνομία της αθλητικής βίας, μπήκανε στην μέση των παιδιών και των ματατζήδων για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Υπήρχαν αστυνομικοί που έκαναν καλά της δουλειά τους».

Τα ψέματα θα πρέπει να σταματήσουν! Εμείς, πλέον, δεν θα δεχθούμε παιχνίδια στις πλάτες μας, πολιτικά παιχνίδια, θα προβούμε σε μηνυτήριες αναφορές και αγωγές. Καλούμε όλο τον κόσμο που έχει υποστεί τις βλάβες να έρθει κοντά μας και να είναι σίγουρος, ότι θα προστατέψουμε και τα Μέλη μας και τους φιλάθλους μας. Καλούμε τον κόσμο να πάρει στα τηλέφωνα του Ερασιτέχνη, να επικοινωνήσει μαζί μας, να αφήσουν τα στοιχεία τους, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη συνάντηση που θα γίνει και με τους δικηγόρους σας και με το νομικό επιτελείο το δικό μας, προκειμένου να προβούμε στα νόμιμα, για να δικαιωθούμε. Γιατί πάντα, στο τέλος, δικαιώνεται αυτός που λέει την αλήθεια».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ